O vastă structură preistorică, descoperită în apropierea monumentului de la Stonehenge | VIDEO jpeg

O vastă structură preistorică, descoperită în apropierea monumentului de la Stonehenge | VIDEO

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

O echip─â de arheologi din Marea Britanie a descoperit un vast cerc de st├ólpi ├«ngropa╚Ťi ad├ónc ├«n p─âm├ónt, ce ├«nconjoar─â o a╚Öezare preistoric─â situat─â ├«n apropiere de monumentul de la Stonehenge.

Structura descoperit─â acum dintr-un cerc de st├ólpi cu un diametru de doi kilometri, ce ├«nconjoar─â a╚Öezarea Durrington Walls, la aproximativ trei kilometri nord-est de Stonehenge, pe platoul Salisbury Plain. Aceast─â structur─â dateaz─â din aceea╚Öi perioad─â cu monumentul megalitic de la Stonehenge, cu o vechime de circa 4.500 de ani. 

ÔÇ×Aceasta este o descoperire f─âr─â precedent, de o importan╚Ť─â major─â ├«n Regatul Unit. Importan╚Ťi cercet─âtori ai Stonehenge ╚Öi ai peisajului s─âu au fost ului╚Ťi de amploarea structurii ╚Öi de faptul c─â este at├ót de aproape de Stonehenge ╚Öi nu a fost descoperit─â p├ón─â ├«n prezentÔÇŁ, a declarat Vincent Gaffney, unul dintre arheologii afla╚Ťi la conducerea proiectului.

Reprezentarea grafică a cercului de stâlpi, realizată de echipa condusă de arheologul Vincent Gaffney

Durrington Ring jpg jpeg

Cercul este format din st├ólpi, de aproximativ zece metri ├«n diametru ╚Öi cinci metri ad├óncime fiecare. Gaffney consider─â c─â aceast─â descoperire demonstreaz─â dorin╚Ťa comunit─â╚Ťilor din neolitic de a-╚Öi l─âsa amprenta cu privire la sistemele lor de credin╚Ťe, ├«n moduri ╚Öi la o scar─â pe care cercet─âtorii nu au anticipat-o vreodat─â.

Descoperirea a fost realizat─â f─âr─â a fi necesare excav─âri, cu ajutorul tehnologiei de teledetec╚Ťie ╚Öi e╚Öantionare. Circa 40% din acest cerc nu mai este disponibil pentru a putea fi studiat din cauza dezvolt─ârii moderne, relateaz─â publica╚Ťia britanic─â The Guardian.

ÔÇ×Stonehenge are o leg─âtur─â evident─â cu anotimpurile ╚Öi trecerea timpului, prin solsti╚Ťiul de var─â. ├Än cazul Durrington Shafts nu este vorba ├«ns─â despre trecerea timpului, ci despre delimitarea printr-un cerc de st├ólpi, cu semnifica╚Ťie cosmologic─âÔÇŁ, a explicat Gaffney.