O sală a tronului descoperită de arheologi în Peru (© panamarca.org)

O sală a tronului potrivită pentru o regină antică? Descoperirea surprinzătoare realizată de arheologi

Arheologii din Peru au descoperit dovezi care ar putea indica existența unei femei-conducător în timpul culturii antice Moche, în urmă cu mai bine de 1.300 de ani.

Conform Reuters, dovezile includ un tron din piatră și scene unice reprezentate în picturi murale elaborate, relatează Agerpres.

Caracteristicile muralelor antice „ar putea indica că spațiul a fost folosit de o femeie, posibil o conducătoare”, a declarat Jessica Ortiz, directoare de cercetare în cadrul proiectului desfășurat la situl arheologic Panamarca, situat pe coasta nord-vestică a statului Peru.

Cercetătorii au descoperit o sală a tronului decorată cu picturi care înfățișează o femeie puternică alături de creaturi marine și reprezentări ale unei semiluni și care stătea pe un tron în timp ce primea vizitatori. Indicii precum prezența părului uman și urmele de uzură asupra pietrei sunt indicii că tronul a fost folosit de o persoană.

Arheologul Jose Ochatoma a comparat încăperea cu Capela Sixtină din Vatican, al cărei tavan este împodobit cu figuri biblice și scene pictate în frescă de Michelangelo. Cea din Peru, a spus Jose Ochatoma, „este un loc în care au fost surprinse scene aparținând ideologiei Moche”.

Potrivit arheologilor, sala tronului datează din secolul al VII-lea d. Hr., perioadă în care cultura Moche domina văile costiere din nord-vestul actualului stat Peru.

Cercetătorii au descoperit o încăpere învecinată, cu vedere către o piață și pe care au denumit-o Camera Șerpilor Împletiți datorită unui mural care înfățișează un personaj ale cărui picioare sunt împletite cu șerpi, un motiv care nu a mai fost descoperit anterior. Încăperea este decorată și cu alte picturi care înfățișează războinici, arme antropomorfizate și un monstru aflat pe urmele unui bărbat.

Mai multe pentru tine...