image

O monedă de aur engleză, veche de 600 de ani, ar putea rescrie istoria Canadei

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 17 noiembrie 2022

Un istoric amator din Newfoundland a găsit o monedă de aur engleză, veche de 600 de ani, descoperire care ar putea pune în discuție momentul în care primii europeni au ajuns pe insula canadiană.

Moneda engleză a fost găsită în vara anului 2022 de Edward Hynes, un istoric amator local, care a a anunțat autoritățile. Locul exact al descoperirii este ținut secret pentru a descuraja vânătorii de comori. Moneda, veche de 600 de ani, este anterioară primului contact european documentat cu America de Nord de la vikingi, a anunțat Guvernul din Newfoundland și Labrador, într-un comunicat de presă.

Exploratorul italian John Cabot (Giovanni Caboto) a descoperit și denumit insula Newfoundland în 1497, conducând o expediție aflată sub patronajul regelui Henric al VII-lea al Angliei. Moneda descoperită în Newfoundland precede cu cel puțin 70 de ani sosirea exploratorului pe insulă.

Paul Berry, fost curator al Muzeului de Monedă al Băncii Canadei, a descoperit că această monedă de aur a fost bătută la Londra, între 1422 și 1427. În secolul al XV-lea, moneda avea o valoare semnificativă de bani, evaluată la 1 shilling și 8 pence, adică aproximativ 81 de dolari canadieni (circa 290 de lei – n.r.) în prezent.

Berry susține că moneda era probabil scoasă din circulație atunci când a fost pierdută, acest lucru generând numeroase speculații cu privire la modul în care a ajuns în insula Newfoundland, care în 1583 a devenit prima posesiune a Angliei în America de Nord.

Înainte de această descoperire, o monedă bătută în jurul anului 1490 și descoperită în 2021, la Cupids Cove Plantation Provincial Historic Site, era considerată cea mai veche monedă engleză găsită vreodată în Canada.

Foto: Captură video CTV News