image

O epavă a unei nave antice, jefuită în Marea Mediterană

Un jaf de amploare a avut loc pe epava unei nave antice în Marea Mediterană, în largul oraşului francez Cannes, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, care a lansat o operaţiune de ''salvare de urgenţă'', relatează agerpres.ro.

Acest jaf a fost descoperit în timpul primelor scufundări care aveau ca scop excavarea acestei epave a unei nave încărcate cu amfore greco-italice de vin datând din secolul al II-lea î.Hr.

''Multe amfore au fost, din păcate, deja luate ilegal'' din epava Fort Royal 1, la nord de insula Sainte-Marguerite, au explicat Departamentul de Cercetări Arheologice Subacvatice şi Submarine (Drassm) al Ministerului şi prefectura maritimă a Mediteranei, potrivit unui comunicat de presă.

''Epavele bine conservate din această perioadă sunt deosebit de rare. De aceea oportunitatea de a putea studia atât carena de lemn, cât şi încărcătura este excepţională'', au subliniat sursele citate.

Din cauza acestei ''operaţiuni de jaf organizate'', ''pierderile de informaţii ştiinţifice şi istorice sunt probabil majore''.

Autorii ''nu doar colectează obiecte, cel mai adesea într-un mod organizat şi în scopuri comerciale; ei distrug site-uri şi fac studiul lor mult mai complex, dacă nu imposibil'', au adăugat sursele citate.

Zona este de acum închisă pentru ancoraj şi navigaţie, iar jandarmeria a deschis o anchetă.

Drassm a precizat că mobilizarea mijloacelor sale ''pentru a salva acest sit'' va putea ''dezvălui o parte din istoria maritimă elenistică''.

Mai multe pentru tine...