O carte de bucate de la sfârșitul secolului al XV-lea, scoasă la licitație (foto: christies.com)

O carte de bucate de la sfârșitul secolului al XV-lea, scoasă la licitație

O carte de bucate, care datează de la sfârșitul secolului al XV-lea, cu o valoare estimată la jumătate de milion de euro, va fi scoasă la licitație, joi, de casa Christie's la Paris.

Această carte de bucate provine din vânzarea unei mici părți a bibliotecii unui pasionat de arta culinară, belgianul Pierre de Crombrugghe, informează Agerpres.

„Pasiunea baronului de Crombrugghe atât pentru arta culinară, cât și pentru bibliofilie - o combinație de gust și cunoștințe - se află la originea celei mai faimoase colecții gastronomice în limba franceză, aflată în posesie privată”, a afirmat Christie's într-un comunicat.

„Viandier” de Taillevent este prima carte de bucate în limba franceză. Această ediție tipărită la Lyon în jurul anului 1495 este și prima ilustrată, precizează casa de licitații.

Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), bucătar pentru regii Franței Carol al V-lea și Carol al VI-lea, și-a pus semnătura pe această colecție de rețete care a fost compilată de la sfârșitul secolului precedent. „Viandier” a avut zeci de ediții până în 1615.

Foto: christies.com