Moştenitorii lui Pol Pot: Primul călău a fost condamnat jpeg

Moştenitorii lui Pol Pot: Primul călău a fost condamnat

📁 Biografii
Autor: Ionel Dancu
🗓️ 26 iulie 2010

Fostul şef al lagărului de exterminare cambodgian S-21, Kaing Guek Eav, a fost condamnat luni la 30 de ani de închisoare de către un tribunal special creat sub egida Naţiunilor Unite pentru investigarea epurării a 1, 7 milioane de cambodgieni, între anii 1975-1979, sub dictatura lui Pol Pot.

Este prima condamnare în acest dosarşi alţi patru foşti conducători ai khmerilor roşi aşteaptă sentinţa tribunalului ONU.

     • Peste 14.000 de bărbaţi, femei şi copii au fost ucişi în centrul S-21, unde deţinuţii erau interogaţi-în cea mai mare parte sub tortură-şi ulterior transportaţi în afara Phnom-Penh-ului, unde erau ucişi în bătaie în "câmpiile morţii" de la Cheoung Ek.

     • În Cambodgia, timpul epurărilor şi al marilor masacre a fost reprezentat de perioada 1976-1979. Cele mai sumbre statistici vorbesc de aproximativ 3.100.000 de morţi în cei trei ani şi jumătate de guvernare a lui Pol Pot.

     • Statistici mai moderate afirmă că Pol Pot a reuşit să masacreze un sfert din populaţia Cambodgiei.

Atrocităţile khmerilor roşii

Grupările comuniste khmerii roşii au fost conduse de Pol Pot. El a preluat puterea timp de patru ani după războiul civil din 1970-1975 din Cambodgia. Ideologia kmerilor roşii era construirea unei dictaturi liberă de orice influenţă externă. Pentru a realiza această utopie, ei i-au eliminat pe cei care puteau să opună o rezistenţă şi primii care au fost în vizor erau intelectualii, care trebuiau "purificaţi".

     • funcţionarii şi ofiţerii de carieră au fost masacraţi şi au urmat o serie de deportări, în care au murit sute de mii de oameni.

     • minorităţile etnice şi religioase din Cambodgia au fost eradicate:catedrala catolică din Phnom Penh şi moscheile au fost distruse, templele din Angkor au fost abandonate, rugăciunile au fost interzise şi călugării exterminaţi.

     • mii de cambodgieni au murit în lagăre de muncă. Hrana zilnică o constituia o supă limpede cu patru linguri de orez. Subalimentarea cronică a favorizat ansamblul dizenteriei şi edemului generalizat şi au existat şi cazuri de antropofagie.

Khmerii roşii au pus în practică o logică genocidară:"E de ajuns un milion de revoluţionari pentru ţara pe care o construim. De rest nu avem nevoie. Preferăm să ucidem zece prieteni decât să lăsăm un singur duşman în viaţă".

Pol Pot se considera un zeu pe pământ

În ultimul interviu pe care l-a acordat, Pol Pot a dat asigurări că "numai câteva mii de cambodgieni au murit, probabil ca urmare a unor greşeli de aplicare a politicii noastre care viza să aducă belşug poporului". Fostul cumnat al lui Pol Pot, Ieng Sary, a spus că "Pol Pot se consideră un geniu incomparabil în domeniile militar şi economic, în igienă, în scrierea cântecelor, în muzică şi în dans, în arta culinară, în modă, inclusiv în arta de a minţi. Pol Pot se consideră deasupra tuturor creaturilor planetei. El este un zeu pe pământ."