Foto: Facebook / Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Morminte din epoca bronzului descoperite în Prahova / FOTO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 17 mai 2024

Mai multe morminte datând din epoca bronzului au fost descoperite de o echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în comuna Păulești.

În mai bine de cinci săptămâni (aprilie - mai 2024) o echipă de arheologi de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova condusă de Alin Frînculeasa, din care au mai făcut parte Octav Negrea, Claudia Dumitrescu și Eduard Ghinea, a realizat săpături arheologice preventive în localitatea Păulești, una care este bogată în astfel de obiective arheologice, informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Au fost cercetați trei tumului construiți din pământ, care au avut înălțimea cuprinsă între 0,6 – 1 m și diametrele de 25 - 35 m. Au fost descoperite patru morminte, unul în prima movilă, două în cea de-a doua, ultimul în tumulul numărul trei.

În prima movilă a fost descoperit un mormânt atribuit unui adult de sex masculin. În cea de-a doua movilă, care avea înălțimea de circa 1 metru și diametrul de 30 m, în unul din morminte atribuit unui copil au fost descoperite două inele de buclă, realizate din argint, și doi bulgări de ocru, dintre care unul de culoare mov, iar celălalt roșu.

În celălalt mormânt a fost descoperit un individ adult așezat lateral, o poziție de înmormântare a corpului mai puțin specifică în cazul tumulilor cercetați în zonă.

În movila 3 a fost cercetat un mormânt de adult, individul având o constituție fizică masivă, așezat în poziție specifică, care avea depus în apropierea umărului stâng un bulgăre de ocru roșu, o vopsea naturală care simboliza în epoca respectivă putere și vitalitate.

Cercetările de la Păulești vin să completeze informațiile legate de populațiile și comunitățile umane care au locuit și trăit în această zonă în preistorie.

Conform comunicatului citat, câmpia din apropierea Ploieștiului era cu milenii în urmă un adevărat „câmp al morților”. Peste 350 de movile din pământ (denumite de către cercetători tumuli), au fost ridicate de către comunitățile umane aflate la începutul epocii bronzului. Tumulii sunt monumente funerare construite din pământ în care erau îngropați oamenii acum aproape cinci milenii, după un ritual specific comunităților umane din acea perioadă.

În secolele recente aceste câmpii au fost exploatate agricol, iar în prezent devin terenuri deschise investițiilor industriale sau imobiliare, dar și pentru amenajarea unor centrale solare. În aceste situații arheologii intervin pentru a salva patrimoniul arheologic și cultural reprezentat de aceste monumente care sunt expuse distrugerilor.

Mai multe pentru tine...