Un tumul de la începutul Epocii Bronzului, în care era îngropat un copil, descoperit în Prahova jpeg

Un tumul de la începutul Epocii Bronzului, în care era îngropat un copil, descoperit în Prahova

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Un tumul dat├ónd de la ├«nceputul Epocii Bronzului, ├«n care era ├«ngropat un copil, a fost descoperit de arheologii prahoveni pe raza localit─â┼úii T├órg┼čoru Nou, zeci de astfel de situri fiind cercetate ├«n ultima perioad─â ├«n jude┼ú ca urmare a dezvolt─ârii zonei aflate la nord de municipiul Ploie┼čti.

La ├«nceputul toamnei, o echip─â coordonat─â de c─âtre cercet─âtorul Alin Fr├«nculeasa de la Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Prahova a derulat cercet─âri arheologice pe raza localit─â╚Ťii T├órg╚Öoru Nou, comuna Arice╚Ötii Rahtivani (jud. Prahova). 

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova 2 jpg jpeg

A fost cercetat ├«n regim de s─âp─âtur─â arheologic─â preventiv─â un tumul construit din p─âm├ónt, dat├ónd de la ├«nceptutul epocii bronzului (aproximativ 2850-2600 ├«.Hr.). Av├ónd forma unor movile cu ├«n─âl╚Ťimi cuprinse ├«ntre 1-5 metri, tumulii sunt prezen╚Ťe vizibile ├«n peisajul de c├ómpie aflat de o parte ╚Öi de alta a ╚Öoselei care leag─â Ploie╚Ötiul de C├ómpina. Aceste construc╚Ťii sunt morminte funerare ridicate ├«n epoca bronzului ├«ntr-o perioad─â aflat─â ├«ntre 3300 ╚Öi 2500 ├«.Hr., anun╚Ť─â Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Prahova.

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova 3 jpg jpeg

Tumulul de la T├órg╚Öoru Nou avea diametrul de circa 30 de metri ╚Öi ├«n─âl╚Ťimea de circa un metru. Interven╚Ťia arheologic─â a urm─ârit salvarea acestui sit prin cercetarea integral─â ╚Öi recuperarea informa╚Ťiilor de natur─â istoric─â, dar ╚Öi a patrimoniului arheologic. La baza tumulului se afla s─âpat─â groapa funerar─â ├«n care era a╚Öezat un copil, depus conform ritualului specific epocii, adic─â dorsal cu membrele inferioare str├ónse ╚Öi c─âzute ├«n lateral. ├Än zona craniului, dar ╚Öi pe calot─â au fost identificate urme de ocru ro╚Öu (vopsea natural─â). ├Änmorm├óntarea unui copil ├«ntr-un tumul a c─ârui construc╚Ťie implica mult efort ╚Öi coeziune social─â arat─â importan╚Ťa acestei persoane, dar ╚Öi a familiei sale ├«n cadrul comunit─â╚Ťii din care provenea.

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova 4 jpg jpeg

Av├ónd o vechime mai mare de cinci milenii ╚Öi origini ├«n stepa de la nordul M─ârii Negre, astfel de monumente funerare ├«mp├ónzesc zonele joase de c├ómpie. ├Än jude╚Ťul Prahova sunt identifica╚Ťi peste 600 de tumuli dispu╚Öi at├ót ├«n bazinul r├óului Prahova (SV jude╚Ťului), c├ót ╚Öi ├«n al r├óului Cricovul S─ârat (SE jude╚Ťului). ├Än ultima perioad─â, datorit─â dezvolt─ârii zonei aflate la nord de municipiul Ploie╚Öti, au fost cercetate 30 de astfel de situri dipsuse pe raza localit─â╚Ťilor Arice╚Ötii Rahtivani, P─âule╚Öti, Blejoi, Ploie┼čti, T├órg╚Öoru Nou, T├órg╚Öoru Vechi, Nedelea, Strejnicu. Au fost descoperite numeroase morminte cu inventare spectaculoase, institu╚Ťia din Ploie╚Öti fiind de╚Ťin─âtoarea celui mai important patrimoniu legat de acest fenomen funerar.

Foto: Facebook / Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Prahova

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova 5 jpg jpeg