Turisti cercetati penal dupa ce si au scris numele pe cetatea dacica jpg

Monumente din Sarmizegetusa Regia, vandalizate de turiști străini

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Daniel Guţă
🗓️ 4 septembrie 2023

Trei muncitori din Tadjikistan, aflați în vizită la Sarmizegetusa Regia, vor fi cercetați penal, după ce au mâzgălit monumentele din cetatea dacică. Au fost prinși de agenții de pază din sit.

Excursia la Sarmizegetusa Regia s-a încheiat rău pentru trei turiști din Tadjikistan. Duminică, aceștia au fost prinși în timp ce mâzgăleau monumentele aflate în incinta capitalei antice.

„Patrula de jandarmi din cadrul Detașamentului 4 de Jandarmi Orăștie care se afla în misiune de menținere a ordinii publice pe traseele turistice din zona Cetății Sarmizegetusa Regia a fost sesizată de agentul de pază din cadrul sitului arheologic cu privire la faptul că un grup de persoane în interiorul cetății scrijelește monumente aflate pe terasa a XI-a, respectiv un bloc din cadrul ansamblului de blocuri de calcar aflate în zona piațetei pavate în apropierea marelui templu circular de pe terasa a XI-a”, a informat Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT).

Monumente vandalizate în Sarmizegetusa Regia

andarmii au identificat trei tineri cu vârste cuprinse între 31 și 35 de ani, originari din Tadjikistan, care au permise de ședere în România și le-au relatat că nu cunoșteau că este interzis scrijelitul pe monumentele respective.

Jandarmii le-au întocmit actele de sesizare pentru infracțiunea de distrugere și au solicitat intervenția polițiștilor.

„Poliția Municipiului Orăștie fost sesizată de către jandarmii Postului Montan Grădiște cu privire la faptul că jandarmii au depistat trei bărbați de naționalitate tadjică, bănuiți că ar fi scrijelit diferite însemne, în incinta cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Echipa operativă care s-a deplasat la fața locului i-a identificat pe cei trei bărbați și a stabilit că aceștia (angajați ai unei societăți comerciale din Deva), în timp ce se aflau în incinta cetății dacice, au zgâriat trei pietre aflate în incinta cetății”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Cei trei turiști au declarat că nu au știut că nu au voie să graveze pietrele respective. Cel mai probabil, au vrut să își marcheze trecerea prin Sarmizegetusa Regia, scriindu-și numele pe monumente.

Recent, un alt turist a fost prins în timp ce scrijelea un monument din capitala dacilor. Din 2013, Sarmizegetusa Regia se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, iar astfel de acte de vandalism sunt interzise și pedepsite de lege.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe pentru tine...