Monede de aur și de argint lansate pentru a marca 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari

Monede din aur și argint, lansate pentru a marca 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 29 martie 2023

Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari.

Aversul monedei din aur redă cupola Palatului Adunării Deputaților din București, în perioada interbelică, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”, se arată într-un comunicat al BNR.

Reversul comun al monedelor din aur și argint prezintă portretele și numele Regelui Ferdinand I și al lui Ion I. C. Brătianu și inscripțiile „ADOPTAREA CONSTITUTIEI ROMANIEI MARI – 100 ANI” și „1923”.

Monedele din aur și argint, care sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Prețul de vânzare pentru moneda din aur este de 14.500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur și argint cu tema 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BNR.