┬źAdev─Ťrul┬╗ despre Constitu╚Ťia din 1923: ┬źEste un amalgam din cele mai curioase contraziceri┬╗ jpeg

┬źAdev─Ťrul┬╗ despre Constitu╚Ťia din 1923: ┬źEste un amalgam din cele mai curioase contraziceri┬╗

Autor: Redactia Adevarul
­čŚô´ŞĆ 20 martie 2018

Constitu╚Ťia din 1923 a fost unul dintre cele mai importante documente din istoria interbelic─â a Rom├óniei. Sanc╚Ťionat─â ╚Öi promulgat─â de regele Ferdinand I pe 28 martie 1923, ea a fost publicat─â o zi mai t├órziu ├«n Monitorul Oficial, devenind actul fundamental ├«n baza c─âruia func╚Ťionau institu╚Ťiile statului rom├ón.

Nu a fost o munc─â u╚Öoar─â ╚Öi lipsit─â de incidente. Nici dup─â vot lucrurile nu au fost pe placul tuturor. De╚Öi consfin╚Ťea principiul separa╚Ťiei puterilor ├«n stat (legislativ─â, executiv─â ╚Öi judec─âtoreasc─â) noua Constitu╚Ťie a fost vehement criticat─â de o parte important─â a spectrului politic rom├ónesc, sus╚Ťinut de unele publica╚Ťii printre care ╚Öi ÔÇ×Adev─ŤrulÔÇť. Motivul: jurnali╚Ötii importantului cotidian considerau c─â unele articole ale legii supreme con╚Ťineau germenii sugrum─ârii libert─â╚Ťii presei.

ÔÇ×├Än alc─âtuirea ei, ea este un amalgam din cele mai curioase contraziceri. Pe c├ónd pe deoparte cuprinde reac╚Ťionara dispozi╚Ťie a unei restr├óngeri a libert─â╚Ťii presei, care coincide cu suprimarea acesteia, ea ├«nregistreaz─â pe de alt─â o adev─ârat─â revolu╚Ťiune ├«n materie de proprietate, c─âci ├«i refuz─â garan╚Ťiile esen╚Ťiale ╚Öi las─â cale liber─â complectei sale desfiin╚Ť─âri. Pe c├ónd ├«n materie de libertate individual─â las─â cale liber─â tuturor abuzurilor, ea rezolv─â una dintre cele mai mari ╚Öi mai grele probleme, o problem─â care a tulburat timp de o jum─âtate de secol via╚Ťa noastr─â public─â ╚Öi a murd─ârit-o ╚Öi falsificat-o ├«n a╚Öa chip, ├«n c├ót nici ├«n clipa ├«n care cap─ât─â o solu╚Ťiune legal─â, nu contene╚Öte a ame╚Ťi spiritele, a alimenta patimile ╚Öi a oferi ocaziune de a se agita, pescuitorilor ├«n ape tulbure. Vorbim de chestiunea evreiasc─âÔÇť, se arat─â ├«n articolul de fond al cotidianului ÔÇ×Adev─ŤrulÔÇť din 28 martie 1923, care va fi publicat integral, ├«ntr-o nou─â edi╚Ťie de colec╚Ťie, luni, 26 martie 2018, la pre╚Ťul de 3,49 de lei, al─âturi de ziarul ÔÇ×Adev─ârulÔÇť.

Adeverul Constitutie jpg jpeg