Monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica (foto: Banca Națională a României)

Monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica

Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 7 august 2023, o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica.

Potrivit unui comunicat al BNR, aversul monedei redă reprezentarea grafică a unei probleme de geometrie pe o foaie de matematică, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă portretul și numele lui Gheorghe Țițeica și anii între care a trăit acesta, „1873” și „1939”.

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru monedă din argint este de 5.000 piese. Prețul de vânzare pentru monedă din argint este de 470 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica au putere circulatorie pe teritoriul României.