image

Mausoleul Eroilor de la Mărășești: Lecție de Istorie la Institutul Hispano-Român

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 26 septembrie 2023

Pentru a marca 85 de ani de la inaugurarea Mausoleului Eroilor de la Mărășești, Institutul Hispano-Român, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și în colaborare cu Consulatul României la Castellon, a adus un omagiu luptelor și eroilor care au definit România în Primul Război Mondial. Această dată specială a fost marcată de o lecție de istorie inedită, care a dorit să reamintească celor prezenți curajul și sacrificiul inestimabil al eroilor din acele vremuri tumultuoase. Lecția a fost susținută de Petrică Tudoroiu, muzeograf în cadrul Mausoleului Eroilor de la Mărășești.

image

Activitățile au avut loc avut loc vineri, 22 septembrie 2023 la sediul Consulatului României din Castellon și duminică, 24 septembrie 2023, la Școala Românească "Nicolae Iorga," Castellon, unde elevii, profesorii și ceilalți participanți au realizat o incursiune în trecutul încărcat de emoție al Bătăliei de la Mărășești. Acest episod eroic al Primului Război Mondial este uneori uitat în istoria mondială, dar pentru români, reprezintă un simbol al sacrificiului suprem pentru libertate și independență.

Participanții la eveniment au descoperit poveștile inspiratoare ale unor eroi de neuitat, adevărate embleme ale spiritului românesc, precum Măriuca Zaharia, Grigore Ignat, Ecaterina Teodoroiu și generalul Eremia Grigorescu. În cadrul ,,Lecției de Istorie" a fost inaugurată expoziția foto-documentară, care prezintă Bătălia de la Mărășești, eroii români mai sus menționați și Mausoleul Eroilor. În acest an a fost celebrat un secol de la punerea pietrei de temelie a Bisericii Neamului, care ulterior avea să devină Mausoleul pe care îl cunoaștem astăzi.

image

,,Lecția de Istorie organizată de Institutul Hispano-Român s-a bucurat de un real interés din partea participanților, ceea ce ne oferă motivația de a continua acțiunile culturale și de promovare a valorilor românești. Fiecare român ar trebui că măcar o dată în viață să viziteze Mausoleul Eroilor de la Mărășești pentru a înțelege profunzimea actelor de sacrificiu ale soldaților români și să-și exprime admirația și respectul față de aceștia.”, a declarat Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano-Român.

Institutul Hispano-Român a reafirmat importanța promovării culturii și a valorilor românești în străinătate. Prin această lecție de istorie s-a adus în prim-plan moștenirea istorică a României și s-a transmis un mesaj de respect și recunoștință față de eroii noștri.