Mănăstirea Tismana, afectată grav de cutremurele din Oltenia (foto: Facebook / Victor Banța)

Mănăstirea Tismana, afectată grav de cutremurele din Oltenia

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 18 aprilie 2023

Mănăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, a fost afectată de cutremurele puternice din luna februarie, care au avut epicentrul la o distanță mică, de nici 20 de kilometri, anunță Victor Banța, secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării.

Secretarul general adjunct al Ministerului Dezvoltării a vizitat Mănăstirea Tismana, unde se desfășoară de mai mulți ani lucrări de reabilitare și restaurare, care sunt finanțate de către Compania Națională de Investiții, și a constatat că au apărut o serie de fisuri.

Foto: Facebook / Victor Banța
Foto: Facebook / Victor Banța

„M-am deplasat pe șantier, la sfânta Mânăstire Tismana, monument istoric având o valoare de patrimoniu incontestabilă, atât din punct de vedere cultural-istoric, cât și spiritual. Pe parcursul lucrărilor de reabilitare s-a conturat o zonă arheologică în partea de Est a Bisericii în care au fost descoperite ruinele unei biserici mai vechi de 650 ani, acestea intrând în conservare. Așa cum se observă și în detaliile din fotografiile atașate, au apărut fisuri în zidurile de structură ale Bisericii, ca urmări ale celor peste 2.000 cutremure din Gorj din februarie-martie 2023“, a scrie Victor Banța, pe pagina personală de Facebook.

Foto: Facebook / Victor Banța
Foto: Facebook / Victor Banța

Lucrări suplimentare

Secretarul general adjunct susține că este nevoie de lucrări suplimentare, în valoare de peste 24 de milioane de lei:

„Pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice și pentru asigurarea stabilității ansamblului sunt necesare următoarele intervenții: includerea structurilor descoperite la partea inferioară a paraclisului în circuitul de utilizare al mănăstirii (amenajare zone cu acces pentru public – vizitare și zone pentru osuar); desfacerea fazei 4 a ansamblului – pridvor paraclis superior – și revenirea la forma sa inițială, documentată istoric – pridvor deschis cu colonadă perimetrală din piatră. Această intervenție are atât rol de revenire la imaginea istorică a paraclisului cât și rol structural; în exterior, pe laturile de vest și parțial sud, se va executa un zid de sprijin pentru realizarea unei curți, ca traseu de vizitare pentru cele două structuri istorice exterioare descoperite – zid de incintă secol XIV și instalație de olane; adaptări privind măsurile de siguranță, semnalizare și protecție în caz de incendiu, impuse prin avizul ISU Gorj în baza scenariului de securitate la incendiu“.

Foto: Facebook / Victor Banța
Foto: Facebook / Victor Banța

Prima mănăstire din Țara Românească, funcțională și azi, a fost ridicată la Tismana, între anii 1375 și 1378. Lăcașul este situat la 40 de kilometri de Târgu-Jiu, lângă Carpați. Ctitoria aparține domnitorului Radu I (1377-1383), iar inițiativa, călugărului Nicodim (circa 1320-1406), canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Foto: Facebook / Victor Banța
Foto: Facebook / Victor Banța
Mai multe pentru tine...