Fosta școală de ucenici din Hunedoara  Foto Daniel Guță (36) jpg

Istoria clădirii fantomă de lângă Castelul Corvinilor

📁 Patrimoniu
🗓️ 3 aprilie 2023

Un incendiu care a mistuit în urmă cu trei ani fosta școală de ucenici a uzinelor din Hunedoara a transformat-o într-o clădire fantomă. Ea se află în apropierea Castelului Corvinilor, astfel că a stârnit imaginația localnicilor.

În vecinătatea Castelului Corvinilor se află una dintre cele mai dezolante clădiri istorice din Hunedoara: fosta școală a Uzinelor de Fier, părăsită în anii 2000, devastată și jefuită apoi de localnici, și transformată într-o ruină care se potrivește decorurilor unui film horror.

Fosta școală de ucenici din Hunedoara a fost construită în anii ’30, în stilul neo românesc, cu elemente inspirate din arhitectura caselor țărănești. În deceniile următoare, chiar dacă a fost înconjurată de uriașele construcții și instalații siderurgice, clădirea istorică a rămas unul dintre monumentele admirate ale Hunedoarei.

Clădire fantomă, loc istoric din Hunedoara

După anii 2000, Combinatul siderurgic Hunedoara a păstrat-o în patrimoniul său, însă nu a împiedicat distrugerea fostei școli metalurgice. A scos-o și la vânzare cu 200.000 de euro, împreună cu terenul din jurul ei, însă nu a găsit clienți.

În vara anului 2020, un incendiu a mistuit acoperișul și mansarda clădirii și i-a grăbit ruinarea. Acum, apele pluviale se scurg în prin tavanele sale, iar încăperile sunt pline de moloz și cenușă.

Fosta școală de ucenici din Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Fosta școală de ucenici din Hunedoara. Foto: Daniel Guță

„Pare un loc blestemat, mai ales că este aproape de Castelul Corvinilor, despre care se spun tot felul de povești stranii, A rezistat incendiului din anii trecuți și distrugerilor, iar în jurul ei aproape toate clădirile fostului combinat au fost puse la pământ. Este o curiozitate pentru noi, dar nu m-aș aventura noaptea pe aici”, spune Andreea, o adolescentă din Hunedoara, care a vizitat-o recent.

Fosta școală de ucenici din Hunedoara a fost lăsată să se ruineze, în schimb unele dintre terenurile virane din împrejurimile ei, pe care în trecut se aflau construcțiile uzinelor, furnalelor și oțelăriilor vechi din Combinatul Siderurgic Hunedoara, trec din nou prin schimbări importante.

Împrejurimile pregătite de schimbare

Un parc de afaceri a fost amenajat în zonă, după ecologizarea a 20 de hectare din fosta platforma siderurgică, alte terenuri au fost ocupate de parcări pentru Castelul Corvinilor, iar alte suprafețe au fost defrișate și curățate, în așteptarea primirii unor noi utilități. Unele clădiri vechi au fost transformate în restaurante și pensiuni, iar în locul unor ruine metalurgice a fost ridicat un hotel de lux.

Autoritățile locale din Hunedoara susțin că, în apropiere de fosta școală de ucenici și de Castelul Corvinilor, pe malul stâng al râului Cerna, vor înființa o grădină urbană, care va cuprinde, pe o suprafață de circa nouă hectare, un parc dendrologic, puncte de belvedere, zone de picnic și chiar un mic lac.

„Amplasamentul propus se află în proximitatea Castelului Corvinilor, ceea ce accentuează nevoia de renovare, punere în valoare la standarde de calitate ridicate a acestuia, deoarece terenul, în stadiul existent, aduce prejudicii imaginii oraşului, intens tranzitat de turiştii care vizitează zona”, se arăta în documentaţia proiectului, pentru care Primăria Huendoara speră să obțină fonduri europene.

Vezi VIDEO pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...