image

Israelul respinge cererea Ucrainei de a-i furniza arme

📁 Istorie recentă
🗓️ 20 octombrie 2022

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a afirmat că țara nu va livra arme Ucrainei, după ce Kievul a solicitat sisteme de apărare aeriană, în contextul în care Rusia folosește tot mai mult drone de fabricație iraniană, informează publicația britanică The Guardian.

În declarațiile făcute miercuri în fața ambasadorilor europeni în cadrul unei ședințe de informare, a precizat:

„Israelul sprijină și este alături de Ucraina, NATO și Occident. Acestea fiind spuse, aș dori să subliniez că Israelul nu va livra sisteme de armament Ucrainei din cauza unei serii de considerente operaționale. Vom continua să sprijinim Ucraina în limitele noastre, așa cum am făcut-o și în trecut”, a declarat Benny Gantz.

Israelul a furnizat ajutor umanitar Ucrainei de la începutul atacului declanșat de Rusia, în luna februarie. Cu toate acestea, Israelul nu a trimis material militar în Ucraina și menține relațiile cu Rusia.

Cu toate acestea, publicația israeliană Haaretz relatează că Israelul s-a oferit să ajute Ucraina să construiască „sistem civil de alertă timpurie care să salveze vieți” pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene.

Foto: Twitter / Israeli Air Force