Iranul se retrage din acordul nuclear de la Viena
Iranul a anunțat că nu se va mai supune restricțiilor privind programul nuclear stabilite prin acordul din 2015 de la Viena și va relua operațiunile de obținere a uraniului îmbogățit.
Decizia de duminică a guvernului de la Teheran reprezintă tehnic renunțarea la ultima limitare pe care o mai respecta - limitarea numărul de centrifuge folosite pentru obținerea de uraniu îmbogățit, care poate fi utilizat în scopuri militare, relatează adevarul.ro.
Potrivit anunțului transmis de agenția de presă de stat de la Teheran, IRNA, Iranul va continua să colaboreze cu agențiile nucleare internaționale și va reveni la respectarea limitelor privind cantitatea de uraniu îmbogățit pe care o poate produce, conform acordului din 2015, în momentul în care toate sancțiunile economice internaționale impuse țării vor fi ridicate. Limitările privind operațiunile nucleare care sunt subliniate în anunțul Teheranului includ respectarea unor restricții privind îmbogățirea uraniului, procentul de uraniu îmbogățit deținut, cantitatea de materiale îmbogățite și programele de cercetare și dezvoltare asociate cu operațiunile nucleare.
Acordul nuclear încheiat între Iran și marile puteri în 2015 la Viena a fost în pericol de a nu mai fi respectat începând din 2018, când Donald Trump a anunțat retragerea SUA din înțelegere. Prin acest acord, țările semnatare urmăreau împiedicarea Teheranului în a se apropia de obținerea unei bombe nucleare.
Din 2018, Iranul și-a diminuat angajamentele asumate în document, culminând cu anunțul de duminică seară, privind renunțarea la ultima restricție. Decizia vine la două zile de la uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani, printr-un atac cu dronă la Bagdad.