Christopher John Ghika jpg

Încoronarea regelui Charles al III-lea: Prinţul român Christopher Ghika va conduce organizarea evenimentului istoric

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 mai 2023

Generalul Christopher Ghika, strănepot al prințesei Martha Bibescu, conduce Divizia Casei Regale, adică este comandantul trupelor personale ale suveranului britanic. Toate ceremoniile de stat din Marea Britanie sunt responsabilitatea lui şi, pe 6 mai, va conduce organizarea Încoronării Regelui Charles al III-lea.

„Cred că este o anumită presiune, sigur că este înainte de evenimente de genul acesta, dar acestea sunt extrem de bine planificate, le-am repetat și astfel, în acest sens sunt ca orice altă operațiune militară pe care o desfășurăm în altă parte. Și cred că, pentru că suntem soldați cu rol dublu, soldații care vor fi la paradă în weekend au servit și în Irak și Kenya, în Africa, în Afganistan, în teatrele de operaţii din întreaga lume. Și asta oferă, cred, profesionalism, angajament și autodisciplină, care ajută să facem față enormității ocaziei”, a declarat Christopher Ghika, pentru Digi24.

„Repetiţiile sunt foarte importante, pentru că fiecare dintre grupurile din Armată, Marină și Forțele Aeriene repetă în propria lor cazarmă, timp de mai multe săptămâni. Dar repetițiile sunt pentru momentul când reușim să-i aducem pe toți să repete împreună. Și, desigur, este un număr semnificativ, sunt mii de soldați, marinari și aviatori care sunt implicaţi în paradă. Și avem doar câteva ocazii să îi reunim în repetiție. Deci este absolut elementul cheie. Și am făcut una deja duminică, pe o pistă de aterizare a Forţelor Aeriene Regale. Apoi, în seara asta îi vom aduce pe toţi pe străzile Londrei ca să repete. Deci, extrem de important”, a adăugat generalul britanic de origine română.

Generalul Christopher Ghika, descendent al familiei Ghica

Strănepot al Marthei Bibescu și descendent direct al familiei Ghica, care a dat 10 domnitori ai Țărilor Române și doi premieri ai României, generalul britanic Christopher Ghika este fiul lui  John Ghika, care a ajuns în 1939 în Marea Britanie și a rămas acolo după ce România a intrat în război alături de Germania Nazistă.

În 1978, atunci când dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au efectuat o vizită de stat în Marea Britanie, prinţul John Ghika era comandantul trupelor Gărzilor Irlandeze de la paradă şi i-a întâmpinat pe cei doi la Buckingham Palace, notează publicația zamericană Washington Examiner.

Christopher Ghika a urmat calea tatălui său şi a ajuns în Gărzile Irlandeze - regiment de elită al Armatei britanice - în 1993. El a fost comandant de pluton în Irlanda de Nord în timpul Problemei irlandeze şi a fost şi în Macedonia în 1998 şi în Kosovo în 1999, în timpul conflictului din Balcani. Christopher Ghika, care nu foloseşte titlul „prinţ“ în mod public, a fost observator militar în timpul războiului civil din Sierra Leone şi a comandat o campanie în Irak şi apoi batalionul Gărzilor Irlandeze în Helmand, în 2010, în timpul unor lupte sângeroase. El a fost, de asemenea, consilier militar în Ministerul britanic al Apărării.

La reîntoarcerea din Afganistan în 2011, Christopher Ghika a fost invitat la nunta Prințului William (el însuși colonel în Gărzile Irlandeze) cu Kate Middleton.

Mai multe pentru tine...