În Palatul Copiiilor din Cluj se crede că sunt îngropaţi foşti deţinuţi politici
Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului organizează, miercuri, o acţiune de verificare a zidăriei din subsolul Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, clădirea fostei Securităţi, unde se presupune că ar fi fost îngropaţi 13 foşti deţinuţi politici ucişi în 1950.
Într-un comunicat de presă transmis, duminică, de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), se arată că cele 13 victime sunt persoane care au activat în mişcarea armată de rezistenţă anticomunistă din zona Munţilor Apuseni, arestate de Securitate în cursul lunilor februarie, martie şi mai 1949, şi care au fost condamnate de către Tribunalul Militar Sibiu, în septembrie şi octombrie 1949, la 15 ani de muncă silnică sau la muncă silnică pe viaţă.
"CICCR, în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Cluj, organizează, miercuri, acţiunea de verificare a zidăriei unor compartimente din subsolul Palatului Copiilor, clădirea fostei Securităţi din Cluj. Operaţiunea este efectuată în vederea depistării unui eventual gol de acces, obturat ulterior cu zidărie, spre o presupusă încăpere de formă dreptunghiulară, care se dezvoltă din fundaţia zidului de pe partea răsăriteană a clădirii. Din mărturiile unor foşti deţinuţi politici, din informaţiile transmise de către unele persoane care au lucrat în clădirea fostei Securităţi, se susţine ipoteza că trupurile a 13 persoane ucise în arestul Securităţii la începutul lunii aprilie 1950 au fost depuse într-o încăpere aflată în subsolul clădirii a cărei intrare a fost închisă după aceea cu zidărie”, se menţionează în documentul citat.
Potrivit reprezentanţilor CICCR, Securitatea din Cluj a funcţionat la începutul anilor '50 în imobilul care acum adăposteşte Palatul Copiilor şi unde se află şi sediul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Cluj.
Conducerea CICCR a precizat că eventuala descoperire a rămăşiţelor pământeşti ale celor 13 persoane ucise şi depuse în subsolul clădirii fostei Securităţi din Cluj ar implica, potrivit legislaţiei în vigoare, deschiderea unor cercetări penale, care sunt de competenţa exclusivă a Parchetului Militar.
"În varianta în care victimele nu vor fi descoperite în urma acestei acţiuni, organele abilitate ale statului au obligaţia şi datoria să continue cercetările pentru a-i identifica pe toţi criminalii implicaţi în aceste omoruri şi apoi de a găsi şi reda familiilor şi urmaşilor celor ucişi osemintele acestora. În concepţia CICCR, toate crimele înfăptuite de Securitate în timpul regimului comunist sunt crime împotriva umanităţii, această încadrare juridică nefiind încă recunoscută de legislaţia românească”, se mai subliniază în comunicat.
Operaţiunile de la Palatul Copiilor vor fi coordonate de trei arheologi ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.