Imaginea unui porc sălbatic, cea mai veche pictură din lume, descoperită în Sulawesi | FOTO jpeg

Imaginea unui porc sălbatic, cea mai veche pictură din lume, descoperită în Sulawesi | FOTO

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 14 ianuarie 2021

Cea mai veche form─â de art─â din lume, reprezentarea figurativ─â a unui porc s─âlbatic, a fost descoperit─â ├«ntr-o pe╚Öter─â din Insula Sulawesi, Indonezia. Arheologii consider─â, pe baza tehnicii de datare utilizate (datarea folosind seriile uraniului), c─â imaginea a fost realizat─â acum 45.500 de ani, ceea ce face ca aceast─â pictur─â s─â fie cea mai veche form─â de art─â din lume descoperit─â p├ón─â ├«n acest moment, dup─â cum relateaz─â site-ul Science Advances, preluat de publica╚Ťii din ├«ntreaga lume. Anterior, cea mai veche pictur─â rupestr─â era considerat─â o imagine descoperit─â tot ├«n aceea╚Öi zon─â, veche de aproape 44.000 de ani.

Porcul reprezentat face parte dintr-o specie specific─â insulei, Sus celebensis, existent─â ╚Öi ├«n ziua de azi. Exemplarele din acest─â specie sunt mici, 40-85 de kilograme, cu picioarele scurte ╚Öi negi faciali caracteristici. Sus celebensis este a doua specie de porc, cealalt─â fiind porcul mistre╚Ť, pe care oamenii au reu╚Öit s─â o domesticeasc─â. Endemic─â ├«n Insula Sulawesi, specia a fost ulterior transportat─â de oameni ├«n multe alte insule.  

├Än complexul de pe╚Öteri din Sulawesi, aproximativ 300, majoritatea picturilor reprezint─â porci, bivoli ╚Öi cerbi pitici, dar porcii domin─â ├«n mod categoric, dovedindu-se importan╚Ťa lor pentru oamenii preistorici care au colonizat insula cu aproximativ 70.000 de ani ├«n urm─â. 

Foto: ┬ę A. A. Oktaviana, ARKENAS/Griffith University

foto 2 jpg jpeg

Imaginea recent descoperit─â este realizat─â folosindu-se pigment ocru ro╚Öu, porcul apare din profil ├«ntr-o postur─â ├«n care pare c─â urm─âre╚Öte o confruntare dintre al╚Ťi doi porci din care nu s-au mai p─âstrat dec├ót capetele. 

Cercet─âtorii indonezieni ╚Öi australieni care studiaz─â complexul de pe╚Öteri din Insula Sulawesi au descoperit ╚Öi alte imagini de la care a╚Öteapt─â surprize dup─â ce va fi realizat─â datarea ╚Ötiin╚Ťific─â. 

Foto: ┬ę A. A. Oktaviana, ARKENAS/Griffith University

foto 3 jpg jpeg