Homo sapiens a început să migreze din Africa în urmă cu cel puţin 100 000 de ani jpeg

Homo sapiens a început să migreze din Africa în urmă cu cel puţin 100.000 de ani

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 28 ianuarie 2011

Omul modern-Homo sapiens-a migrat din Africa în urmă cu cel puţin 100.000 de ani, potrivit unor unelte din piatră descoperite în Emiratele Arabe Unite, migraţia acestor triburi având loc mult mai devreme decât estimau oamenii de ştiinţă, informează AFP.

Prezenţa omului modern în Peninsula Arabică ar putea data din urmă cu aproape 125.000 de ani, consideră autorii acestui studiu, coordonat de Hans-Peter Uerpmann, de la Universitatea Eberhad Karls din Tübingen (Germania).

Descoperirea arheologilor germani a fost prezentată într-un studiu apărut în revista Science.

Perioada în care oamenii moderni au început să migreze de pe continentul african şi cronologia dispersiei lor în jurul bazinului mediteranean sau de-a lungul Peninsulei Arabice face obiectul unei dezbateri care durează de foarte mulţi ani în sânul comunităţii oamenilor de ştiinţă.

Cele mai multe dintre vestigiile descoperite până în prezent i-au făcut pe specialişti să afirme că aceste migraţii au avut loc în urmă cu 60.000 de ani.

Cercetătorii a descoperit acele unelte în situl arheologic Djebel Faya. Uneltele sunt din silex, ascuţite pe ambele feţe, pentru a tăia, săpa şi strivi, barde (fără mâner) şi instrumente de răzuit.

Savanţii au început săpăturile în 2003, aducând la lumina zilei mai întâi artefacte datând din epoca fierului, a bronzului şi din neolitic, înainte de a descoperi aceste unelte care datează din paleoliticul mijlociu, perioadă care a început în urmă cu 300.000 de ani şi s-a încheiat în urmă cu 30.000 de ani.

Arheologii au recurs la tehnica numită "luminiscenţă prin stimulare optică", ce permite identificarea numărului de ani de când acele obiecte sau materiale nu au mai fost expuse la lumină. Astfel, savanţii au aflat că acele unelte din piatră datează din urmă cu 100.000-125.000 de ani.

În opinia autorilor acestui studiu, uneltele descoperite la Djebel Faya au relevat faptul că tehnicile folosite pentru a le fabrica semănau cu cele utilizate de primii oameni moderni din Africa de Est, însă erau diferite de cele apărute în Orientul Apropiat.