General Motors vinde compania Opel, dup─â aproape 90 de ani jpeg

General Motors vinde compania Opel, dup─â aproape 90 de ani

­čôü Istorie recent─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 6 martie 2017

Compania francez─â Peugeot a confirmat oficial c─â va cump─âra brandul Opel de la General Motors, ├«ntr-o tranzac┼úie evaluate la 2, 2 miliarde de euro. 

Peugeot va pl─âti 1, 3 miliarde de euro pentru opera┼úiunile Opel din Germania ┼či pentru brandul Opel din Marea Britanie, numit Vauxhall, iar cu restul va cump─âra divizia de finan┼úare. Aceast─â tranzac╚Ťie va crea a doua cea mai mare companie produc─âtoare de automobile din Europa, relateaz─â Bloomberg. 

Compania Opel a fost ├«nfiin╚Ťat─â de Adam Opel, ├«n 1862, ├«n ora╚Öul german R├╝sselsheim. Ini╚Ťial, compania producea ma╚Öini de cusut. ├Än 1886, Opel a ├«nceput s─â produc─â biciclete, iar ├«n 1899 a ├«nceput produc╚Ťia de automobile. General Motors a devenit ac╚Ťionarul majoritar al Opel ├«n 1929, iar ├«n 1931 a preluat controlul integral. 

├Än anul 1935, Opel a devenit primul constructor german care producea peste 100.000 de automobile pe an. ├Än ajunul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, Opel era cel mai mare produc─âtor de automobile din Europa. 

├Än 1935, Opel a deschis o fabric─â nou─â la Brandenburg, unde a fost fabricat celebrul camion Blitz (foto jos), care a echipat armata german─â ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. ├Äncep├ónd din 1942, liniile de produc╚Ťie ale Opel au fost modificate pentru a fabrica piese pentru tancuri ╚Öi avioane. 

opel blitz jpg jpeg

├Äncep├ónd din august 1944, fabricile Opel au ├«nceput s─â fie bombardate de Alia╚Ťi. Fabrica de camioane din Brandenburg a ajuns ├«n 1945 sub ocupa╚Ťie sovietic─â. Instala╚Ťiile de produc╚Ťie au fost dezasamblate de sovietici ╚Öi mutate cu repeziciune ├«n zona mun╚Ťilor Urali. 

Dup─â r─âzboi, Uniunea Sovietic─â a solicitat Alia╚Ťilor proiectele, matri╚Ťele ╚Öi uneltele necesare pentru produc╚Ťia modelului Kadett. Sovieticii sus╚Ťineau c─â inten╚Ťionau s─â produc─â acest model ├«ntr-o fabric─â Opel din Leipzig, aflat ├«n Germania de Est. 

Sovieticii au primit echipamentele solicitate ├«n iunie 1946, ├«ns─â Opel Kadett  nu a fost fabricat niciodat─â ├«n uzina din Leipzig. ├Än schimb, un an mai t├órziu, o uzin─â din Moscova livra un nou automobil sovietic:Moskvitch 400 (foto jos). Numele era singura diferen╚Ť─â fa╚Ť─â de Opel Kadett. 

museum of moscow   moskvich 400 jpg jpeg

Fabricile Opel din Germania de Vest au fost reconstruite cu ajutor american. ├Äncep├ónd din 1946, a fost reluat─â produc╚Ťia camionului Blitz. Ulterior, Opel a ├«nceput s─â livreze din nou automobile. ├Än 1953, produc╚Ťia anual─â de automobile a dep─â╚Öit cifra de 100.000. 

La sf├ór╚Öitul anilor ÔÇś60, cele dou─â branduri ale General Motors din Europa, Opel ╚Öi Vauxhall (din Marea Britanie) au fuzionat. ├Äncep├ónd din anii ÔÇś70, modelele Vauxhall au fost ├«nlocuite cu cele produse de Opel. Practic, ├«ncep├ónd din anii ÔÇś80, cele dou─â branduri produc acelea╚Öi automobile, singura diferen╚Ť─â o reprezint─â numele. 

Brandul Opel nu mai este profitabil ├«ncep├ónd din anul 2000. ├Än anul 2012,  Opel a anun╚Ťat o alian╚Ť─â cu grupul francez PSA Peugeot Citroen. 

Citește și:

10 lucruri de ┼čtiut despre ... M─ârcile de ma┼čini 

Autostr─âzile lui Hitler, o poveste de succes 

Cum ar─âtau tancurile germane ├«n iunie 1941 

Foto sus:Opel Admiral (1938)