FOTO A fost găsită epava distrugătorului sovietic Moscova lângă Constanţa   Imagini subacvatice inedite jpeg

FOTO A fost găsită epava distrugătorului sovietic Moscova lângă Constanţa - Imagini subacvatice inedite

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Roxana Glăvan
🗓️ 16 mai 2011

După 70 de ani, epava distrugătorului Moscova a fost găsită la Constanţa, scrie Gândul. Nava sovietică a fost scufundată în anul 1941 în apele teritoriale ale României.

Încă de anul trecut, mai multe firme particulare de scufundări anunţau că au găsit epava la 40 de metri adâncime, lângă Constanţa. Acum, Gândul scrie că distrugătorul a fost descoperit de o echipă mixtă de scafandri din Ucraina, Rusia şi România, care a lucrat mai bine de o lună pentru a localiza epava.

image

Misterul dispariţiei navei Moscova

În luna iunie a anului 1941, sovieticii au atacat coasta ţării noastre, deschizând focul asupra portului Constanţa cu distrugătoarele Moscova şi Harkov. Marina română s-a apărat la rândul ei cu distrugătoarele Regina Maria şi Mărăşti, iar în timpul retragerii distrugătorul Moscova a explodat, scufundându-se.

Există cel puţin două variante privind scufundarea distrugătorului:una spune că ar fi lovit o mină marină, iar a doua variantă că ar fi fost torpilat din greşeală de un submarin sovietic.

Distrugătorul sovietic Moscova avea o lungime de 127, 5 metri, o lăţime de 11, 7 metri şi cântărea 2.623 de tone încărcat la capacitate maximă.

image
image
image