Expoziție de artefacte dacice, la Bârlad jpeg

Expoziție de artefacte dacice, la Bârlad

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 5 decembrie 2011

Cele mai importante descoperiri arheologice făcute în judeţele din Curbura Carpaţilor, privitoare la civilizaţia dacică din perioada pre-romană vor fi expuse la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, în cadrul expoziţiei „Dacii din Curbura Carpaţilor-Trei decenii de cercetări arheologice sistematice în centrul de putere pandacic din Defileul Oltului de la Racoş, judeţul Braşov“.

Vernisajul a avut loc sâmbătă 3 decembrie la ora 11.30, la sediul muzeului din strada Republicii. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 3 decembrie 2011-25 martie 2012. Pasionaţii de arheologie pot vedea în expoziţie vase din lut sau metal descoperite la Racoş, dar şi în localităţi din judeţele Covasna sau Buzău, printre organizatorii expoziţiei numărându-se, pe lângă specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, şi cei de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Muzeul Judeţean de Istorie Buzău şi Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei şi Muzeul Brăilei.

Zeci de vase ceramice, podoabe, vârfuri de săgeţi, obiecte de bronz şi argint folosite pentru vestimentaţie, monede sau statuete vor fi prezentate iubitorilor de istorie din Bârlad şi judeţul Vaslui. Organizatorii spun ca expoziţia reuneşte, pentru prima dată, piesele cele mai reprezentative descoperite în cinci situri aflate de-o parte si de alta a Carpaţilor de Curbură. Este vorba de şantiere de la Carlomăneşti-„Cetăţuia”, Pietroasa Mică-„Gruiu Dării”, Olteni-„Cariera de nisip”, Covasna-„Cetatea Zânelor” şi Racos-„Tipia Ormenisului”. Pe lângă acestea sunt incluse şi două tezaure excepţionale, în replică, reprezentative pentru această zonă, şi anume tezaurele dacice de la Surcea, din judeţul Covasna, şi Sâncrăieni, din judeţul Harghita. Vernisarea a fost făcută de directorul general dr. Valerii Kavruk, de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sfântu Gheorghe, organizatorul expoziţiei fiind muzeograful bârlădean Mircea Oancă.

Sursa: http://www.evenimentul.ro