Expoziţia-eveniment “Comorile Chinei”, organizată de MNIR în 2013, a primit premiul Comitetului Naţional Român ICOM
Muzeul Naţional de Istorie a României este onorat să fie distins cu premiul Comitetului Naţional Român ICOM în cadrul celei de-a 15-a ediții a concursului pentru Premiile Comitetului, care a avut loc luna aceasta.
Premiul Comitetului Național Român ICOM pentru expoziții temporare a fost acordat comitetului de organizare a expoziţiei “Comorile Chinei”, deschisă la MNIR, în perioada 30 aprilie – 1 august 2013, format din domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general – comisar general al expoziţiei, domnul dr. Radian-Romus Andreescu, cercetător – comisar general adjunct şi doamna dr. Katia Moldoveanu, muzeograf-comisar general adjunct.
Expoziţia-eveniment „Comorile Chinei” a prezentat publicului din România obiecte provenind din celebrul sit arheologic de la Xi’an, unde a fost cercetat parţial ansamblul funerar al primului împărat al Chinei, printre care patru dintre faimoşii soldaţi de teracotă şi un cal, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang. Pe lângă aceste capodopere de o valoare excepţională, expoziţia a cuprins şi o serie de artefacte-vase neolitice, vase din bronz, o serie de bunuri culturale legate de istoria Drumului Mătăsii şi artefacte referitoare la istoria modernă a Chinei. Prin intermediul acestei expoziţii, cei aproape 60 000 de vizitatori au avut ocazia să admire unele din comorile spectaculoase ale milenarei civilizaţii chineze, datând din zorii epocii neolitice până în perioada modernă, în timpul dinastiilor Ming şi Qing.
Creat în 1946, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial.Comitetul Naţional Român ICOM funcţionează, ca parte a ICOM, din anul 1958.
Muzeul Naţional de Istorie a României, inaugurat în anul 1972, este una dintre instituţiile reprezentative ale culturii româneşti. Adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, aflată în cuprinsul vechiului centru istoric al Bucureştiului, muzeul deţine un bogat patrimoniu pe care-l oferă spre admiraţie, publicului, prin intermediul expoziţiilor permanente şi temporare organizate în mod constant.
Muzeul Naţional de Istorie a României aduce mulţumiri tuturor celor implicaţi în realizarea expoziţiei.