Evoluția prețurilor imobiliare în ultimii 10 ani (P) jpeg

Evoluția prețurilor imobiliare în ultimii 10 ani (P)

Autor: Redacția
🗓️ 2 aprilie 2019

În urmă cu mai bine de zece ani a pornit criza financiară la nivel mondial. Abia în anul 2009 criza s-a resimțit serios în România, atunci când țara a intrat oficial în recesiune cu o scădere economică anuală de peste 7 procente. În anul următor s-a înregistrat o scădere de doar 1,3%, pentru ca din 2011 România să își revină și să bifeze o creștere economică de 2,5%. 

Criza financiară din anii 2008-2009 a afectat serios și sectorul imobiliar, care a început să își revină în ultimii cinci ani. Prețurile înainte de criză erau la un nivel aproape similar cu cele din ziua de azi. Practic, după zece ani, piața imobiliară a ajuns la același valori dinainte de criză, reușind chiar și să le depășească. Cluj Napoca este primul oraș din țară care a atins nivelul prețurilor dinaintea crizei financiare. Analiștii imobiliari sunt îngrijorați de această creștere, remarcând că prețul locuințelor din țară valorează și cu 40% mai mult față de valorile înregistrare în 2014. Pentru prima dată în ultimii ani, specialiștii cred că piața imobiliară va stagna sau chiar va înregistra mici scăderi. Acestea sunt provocate și de instabilitatea indicelui ROBOR, în urma căruia se calculează ratele pentru creditele obținute prin programul Prima Casă. Creșterea alarmantă a indicelui, pe parcursul anului 2018, i-a descurajat pe români să adere la program, astfel că fondurile repartizate nu s-au epuizat. Asta după ce în anul 2017 fondurile s-au epuizat încă din luna august. 

Programul Prima Casă a ajutat piața imobiliară 

Lansat în anul 2019, programul guvernamental Prima Casă a venit în ajutorul românilor care au dorit să își achiziționeze o locuințe. Dobânzile mult mai mici au făcut ca, pe parcursul a zece ani, peste 260.000 de români să adere cu succes și să își cumpere un imobil. Datorită programului s-a înregistrat o cerere tot mai mare de locuințe, ceea ce a dus și la construcția de sute de noi ansambluri rezidențiale. Pentru a verifica oferte de prețuri a locuințelor din noile ansambluri rezidențiale din România, accesați site-ul Flatfy

Orașe prospere 

Cele mai bune evoluții, față de prețurile din urmă cu zece ani, se înregistrează în orașele din vestul țării. Cea mai mare evoluție pe parcursul ultimelor zece ani s-a înregistrat în Cluj-Napoca. Orașul s-a dezvoltat într-un ritm alarmant în ultimii ani, trecând chiar și de nivelul prețului mediu înregistrat înainte de criza financiară. Prețul mediu per metru pătrat util este peste 1.400 de euro, față de 1.280 euro în anul 2008. 

În Oradea, Timișoara, Alba-Iulia sau Arad se înregistrează valori medii cu doar câteva procente mai mici față de anul 2008. Prețurile și ofertele din toate orașele pot fi vizualizate pe site-ul de imobiliare Flatfy ro. Acesta este disponibil atât în România, cât și în alte țări, cum ar fi în Ungaria, Moldova , Bulgaria, sau Emiratele Arabe Unite.

La polul opus se află București. Capitala este depășită doar de Piatra Neamț în topul orașelor care au recuperat cel mai puțin după criza financiară. Prețul unui metru pătrat era de aproximativ 2.160 euro în anul 2008, iar acum este de doar 1.260 euro.