Recep Tayyip Erdogan (foto: kremlin.ru)

Erdogan avertizează Grecia: „Uită-te în istorie. Dacă vei continua așa, vei plăti un preț ridicat”

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 6 septembrie 2022

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Grecia va plăti un „preț ridicat” dacă va continua să încalce spațiul aerian turc și „să hărțuiască” avioanele turce în Marea Egee.

Recent, Ankara a afirmat că avioane turce în misiune în această zonă au fost vizate de sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei și a denunțat o „acțiune ostilă”, informează Agerpres.

„Grecia, uită-te în istorie. Dacă vei continua așa, vei plăti un preț ridicat”, a declarat președintele turc în cadrul unui miting în regiunea Mării Negre.

„Avem ceva de spus Greciei: nu uitați de Izmir”, a adăugat el, făcând referire la orașul din Marea Egee pe care grecii îl numesc Smyrna.

Ocuparea Smyrnei de către Grecia, căreia i-a fost acordat printr-un tratat de la sfârșitul Primului Război Mondial pe care Turcia nu l-a recunoscut niciodată, a luat sfârșit când turcii l-au preluat din nou în 1922.

„Ocuparea voastră a unor insule (din Marea Egee, în apropiere de Turcia - n.r.) nu ne leagă în niciun fel. La momentul potrivit, vom face ce este necesar. Putem ajunge subit noaptea”, a spus el, reluând o formulă folosită des când vorbea despre lansarea unei operațiuni în Siria.

Declarațiile ostile ale președintelui Erdogan îngrijorează Uniunea Europeană

Uniunea Europeană și-a exprimat luni „îngrijorarea” cu privire la „declarațiile ostile” ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Atenei în legătură cu insulele grecești din apropierea Turciei, relatează AFP.

„Aceste remarci ostile ale conducerii politice turce împotriva Greciei și poporului grec (...) ridică îngrijorări serioase”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, răspunzând la întrebarea unui reporter în timpul unei conferințe de presă.

„Ne așteptăm ca Turcia să se abțină de la orice escaladare verbală și să se angajeze să promoveze relații de bună vecinătate”, a adăugat oficialul european.