Submarinul american USS Albacore (© Wikimedia Commons)

Epava unui submarin american din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperită în Japonia

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 3 martie 2023

Oamenii de știință din Japonia au descoerit epava submarinului american USS Albacore, în largul insulei Hokkaido.

Unul dintre cele mai de succes submarine americane din al Doilea Război Mondial, USS Albacore s-a scufundat în noiembrie 1944, după ce s-a lovit de o mină. Marina Statelor Unite a confirmat că epava descoperită în largul insulei japoneze Hokkaido este cea a submarinului USS Albacore, informează Agerpres.

Se crede că submarinul american s-a scufundat pe 7 noiembrie 1944, când mai multe nave japoneze au înregistrat o explozie sub apă în acea zonă, declanșată probabil atunci când USS Albacore s-a ciocnit de o mină navală. USS Albacore se afla în acel moment într-o misiune de patrulare, iar toți cei 85 de membri ai echipajului au murit.

Cercetătorii japonezi dintr-o echipă care lucrează pentru o organizație non-profit au descoperit epava anul trecut.

Potrivit arhivelor Marinei Statelor Unite, USS Albacore a fost unul dintre cele mai de succes submarine americane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, având în palmares 10 scufundări confirmate ale unor nave inamice și alte trei scufundări neconfirmate. Șase din cele 10 scufundări confirmate au vizat nave de luptă, iar acest submarin a fost recompensat cu nouă stele de luptă și cu patru mențiuni prezidențiale pentru eroism extraordinar.

Cea mai faimoasă luptă a submarinului USS Albacore a avut loc în iunie 1944, când a reușit să scufunde cu ajutorul unei torpile portavionul Taiho - pe atunci, cel mai nou și cel mai mare portavion al Japoniei - în apropiere de Saipan, cea mai mare insulă din Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, ocupate în acea vreme de Japonia și care dețin în prezent statutul de teritoriu neîncorporat al Statelor Unite.

Foto sus: Submarinul american USS Albacore (© Wikimedia Commons)