Vasul japonez Montevideo Maru (© Wikimedia Commons)

Epava unei nave japoneze, scufundată în 1942, descoperită la o adâncime mai mare decât cea a Titanicului

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 23 aprilie 2023

Epava unei nave japoneze torpilate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 1.000 de persoane la bord, majoritatea prizonieri australieni, a fost găsită în largul coastelor Filipinelor, a anunţat Silentworld Foundation, o societate de arheologie subacvatică.

Cargoul mixt Montevideo Maru a fost scufundat la 1 iulie 1942 de submarinul american USS Sturgeon, al cărui echipaj nu ştia că transporta prizonieri de război aliaţi spre insula chineză Hainan, ocupată de armata japoneză, informează Agerpres.

Potrivit Silentworld Foundation, aproximativ 1.060 de persoane de 14 naţionalităţi au murit, printre care 979 de australieni capturaţi în timpul bătăliei de la Rabaul, în Noua Guinee, dintre care cel puţin 850 de soldaţi.

Epava a fost găsită pe 18 aprilie la o adâncime de peste 4.000 de metri în Marea Chinei de Sud, la 110 kilometri de insula filipineză Luzon, după douăsprezece zile de cercetări folosind, în special, o dronă subacvatică echipată cu sonar.

Acest naufragiu rămâne una dintre cele mai mari tragedii maritime din istoria Australiei.

Silentworld Foundation a precizat că epava Montevideo Maru, care se află la o adâncime mai mare decât cea a Titanicului, nu va fi deranjată. Niciun obiect sau rămăşiţe umane nu vor fi aduse la suprafaţă, din respect pentru familiile victimelor.