Epava galionului San Jose, naufragiat ├«n 1708 ┼či care ar fi transportat aur, descoperit─â ├«n Columbia jpeg

Epava galionului San Jose, naufragiat ├«n 1708 ┼či care ar fi transportat aur, descoperit─â ├«n Columbia

Autorit─â┼úile columbiene spun c─â au descoperit epava galionului spaniol San Jose, care a naufragiat ├«n 1708 ├«n Marea Caraibelor ┼či care transporta o mare cantitate de smaralde ┼či monede din aur ┼či argint, informeaz─â Reuters.

Pre┼čedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a declarat c─â epava a fost descoperit─â ├«n largul coastelor Cartagenei."Aceasta este cea mai important─â comoar─â descoperit─â din istoria omenirii", s-a entuziasmat Santos, care s-a deplasat la Cartagena, ora╚Ö ├«n largul c─âruia a fost g─âsit─â epava.

Galionul San Jose s-a scufundat ├«n 1708, ├«n apropiere de portul din Cartagena, ├«n urma unei confrunt─âri cu for╚Ťele navale britanice ├«n b─ât─âlia de la Baru, ├«n timpul R─âzboiului Succesiunii Spaniole (1701-1712). Era principala nav─â a unei flote care transporta aur ╚Öi argint din coloniile spaniole din America p├ón─â ├«n Spania, pentru regele Filip al V-lea.

galionul san jose 465x390 jpg jpeg

Doar c├ó╚Ťiva din cei 600 de membri ai echipajului de pe nav─â au reu╚Öit s─â se salveze ├«n momentul naufragiului.

V├ón─âtorii de comori de pretutindeni c─âutau aceast─â epav─â de zeci de ani. De╚Öi au fost descoperite multe alte epave, miticul San Jose continua s─â r─âm├ón─â ascuns, loca╚Ťia sa r─âm├ón├ónd un mister.

Epava lui San Jose a fost g─âsit─â ├«n apropiere de insulele Corales del Rosario, ├«n largul Cartagenei. Nava a fost identificat─â datorit─â tunurilor sale de bronz unice, pe care erau grava╚Ťi delfini.

Echipa de cercet─âtori, ├«ntre care ╚Öi o parte din cei care au descoperit epava Titanicului, a studiat v├ónturile ╚Öi curen╚Ťii care circulau ├«n Caraibe ├«n 1708, dar ╚Öi arhivele coloniale spaniole ╚Öi columbiene, ├«n c─âutarea de indicii. ├Än cele din urm─â nava a fost descoperit─â la 27 noiembrie, ├«ntr-un loc unde nimeni nu se g├óndise s─â caute, a spus pre╚Öedintele Santos. Alte cinci epave au fost descoperite pe fundul oceanului ├«n cursul acestor explor─âri.