image

Epava crucişătorului Moskva, inclusă în Patrimoniul cultural submarin al Ucrainei

📁 Istorie recentă
🗓️ 22 aprilie 2022

Ucraina a inclus crucişătorul Moskva, scufundat în Marea Neagră, pe lista Patrimoniului său cultural submarin, relatează adevarul.ro.

„Crucişătorul lansator de rachete Moskva a fost înregistrat cu numărul 2064 în registrul Patrimoniului cultural submarin al Ucrainei”, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Kiev. Această decizie pare a fi o provocare a Kievului la adresa Moscovei, la o săptămână după ce crucişătorul considerat nava amiral a Rusiei a fost lovit de două rachete ucrainene şi s-a scufundat în Marea Neagră.

Dacă regimul de la Moscova refuză să se pronunţe asupra pierderilor umane, Kievul afirmă că întregul echipaj, de aproximativ 500 de militari, nu a supravieţuit.

Potrivit versiunii Kremlinului, crucişătorul Moskva, care juca un rol-cheie în coordonarea navelor militare ruseşti în Marea Neagră, s-a scufundat în urma unui incendiu cauzat de o explozie a muniţiilor de la bord. „Suntem perfect conştienţi că nu vom fi iertaţi” de lovitura dată „ambiţiilor imperiale” ale Rusiei prin distrugerea Moskva, a declarat purtătoarea de cuvânt al Comandamentului militar Sud al Ucrainei, Natalia Gumeniuk.

Mai multe pentru tine...