Conflicte dintre generaţii png

Elevii români idealizează perioada comunistă

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 12 aprilie 2011

In ciuda absentei unor experiente directe cu regimul comunist, mai mult de o treime (38%) dintre adolescenti cred ca acesta a reprezentat o perioada mai buna decat cea contemporana, se arata in studiul „Implicarea civica si politica a tinerilor”, realizat de Fundatia Soros Romania.

Numai puţin de 38% dintre adolescenti cred ca in sistemul public de sanatate lucrurile mergeau mai bine in perioada comunista, in timp ce 33% cred ca este mai bine astazi.

In studiu se arata ca principalul plan de nemultumire vizeaza capacitatea statului de a impune respectulul pentru lege, 72% dintre adolescentii care se declara „nemultumiti” sustinand ca rezultatele regimului actual sunt inferioare celor inregistrate de regimul comunist anterior.

57% dintre tinerii chestionati declara ca situatia este mai rea decat in perioada comunista. Circa 47% dintre „nemultumiti” vad sistemul de invatamant intr-o situatie mai proasta decat in urma cu douazeci de ani, iar 46% formuleaza opinii similare in legatura cu sistemul public de sanatate.

Comunismul apare semnificativ mai rar in discutiile adolescentilor cu profesorii. Mai mult de 26% dintre adolescenti intervievati declara ca nu au abordat niciodata subiectul in scoala. Rezultatul este cel putin surprizator in conditiile in care problematica comunismului apare in mod explicit in curricula didactica la nivelul mai multor discipline.

„In ceea ce priveste respectul fata de lege 65, 5% dintre tineri spun că perioada comunistă era mai bună", spune Andrei Gheorghita, unul dintre autorii studiului. In plus acesta a mentionat in cadrul dezbaterii ca „41% dintre profesori sunt perceputi de catre elevi ca fiind nostalgici ai perioadei comuniste”

“Aproape jumatate dintre adolescentii romani, nascuti si crescuţi dupa caderea regimului comunist, cred ca perioada comunista a fost mai buna decat cea actuala. Doua treimi spun ca in timpul comunismului era mai bine in ceea ce priveste respectul fata de lege. Ne referim la aceeasi tineri care se arata nemultumiti si neincrezatori in democratie si economie de piata şi care nu resping ideea unui lider autoritar. Cercetare Fundatiei Soros ne arata ca intr-o masura destul de mare, societatea romaneasca esueaza in efortul deliberat de a transmite informatii si atitudini despre regimul totalitar comunist, asa cum a fost el. Societatea romaneasca si in primul rand cea mai tanara generatie uita raul comunist pentru a face loc amintirii unei utopii. Uitarea poate lasa generatia urmatoare prada unui demagog abil ce poate specula aceasta utopie. De aici plecam cu dezbaterea despre istoria comunismului in educatia romaneasca si incercam sa gasim un raspuns la intrebarea cum facem sa evitam greselile trecutului.” a declarat coordonatorul cercetarii, Ovidiu Voicu.

45% dintre tinerii romani nu stiu sa raspunda la intrebarea: "A fost instaurarea comunismului un lucru bun sau rau?" spune Raluca Grosescu, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Dezbaterea „Istoria Comunismului in Educatia Romaneasca” a avut loc marti, 12 aprilie, si a fost organizata de Fundatia Soros in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, alaturi de Asociatia Profesorilor de Istorie din Romania-CLIO.