Două volume din „Don Quijote de la Mancha”, vândute cu 504.000 euro (foto: Sotheby's)

Două volume din „Don Quijote de la Mancha”, vândute cu 504.000 euro

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 15 decembrie 2022

Două volume „unice” din capodopera „Don Quijote de la Mancha”, de Miguel de Cervantes, au fost adjudecate pentru suma de 504.000 euro, taxe incluse, la o licitație desfășurată miercuri la Paris de casa Sotheby's.

Identitatea cumpărătorului celor două volume tipărite la începutul secolului al XVII-lea nu a fost dezvăluită. Volumele sunt „unice” întrucât au fost legate în secolul al XVIII-lea pentru un colecționar englez și întrucât se găsesc foarte rar volume din „Don Quijote” cu legături atât de vechi, a precizat Anne Heilbronn, responsabila departamentului de cărți și manuscrise de la Sotheby's, citată de Agerpres.

Cele două volume au fost cumpărate în urmă cu aproape un secol de un diplomat bolivian, Jorge Ortiz Linares, un colecționar pasionat.

Linares a călătorit în 1930 la Londra, „probabil locul cel mai important pentru comerțul internațional de cărți vechi”, a explicat pentru AFP Ed Maggs, librar și stră-strănepot al lui Uriah Maggs, fondatorul celebrului anticariat londonez Maggs Bros.

Diplomatul a vizitat anticariatul, dar, întrucât nu a găsit ceea ce căuta, a lăsat datele de contact în așteptarea unui nou lot de cărți. A fost contactat în 1936 și s-a întors la Londra, unde a achiziționat cele două volume, primul volum contra sumei de 100 de lire sterline la acea vreme, iar al doilea volum, pentru 750 de lire, a precizat Anne Heilbronn.

Foto: Sotheby's
Foto: Sotheby's

Considerat primul roman modern, „Don Quijote” - povestea unui hidalgo sărac, considerat nebun, care se crede cavaler justițiar - a cunoscut un imens succes după publicarea sa în 1605. 

Mai multe pentru tine...