400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes jpeg

400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

În 2016 se împlinesc 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes Saavedra, cel care a dat lumii poveștile lui Don Quijote și ale sale zadarnice mori de vânt.

Se presupune ca Cervantes s-a n─âscut ├«n 29 septembrie 1547. Botezul este documentat ├«n 9 octombrie 1547, ├«n parohia Santa Mar├şa la Mayor. ├Än certificatul de na╚Ötere scrie:ÔÇ×Duminic─â, a noua zi a lunii octombrie, ├«n anul Domnului o mie cincisute patruzeci ╚Öi ╚Öapte, a fost botezat Miguel, fiul lui Rodrigo Cervantes ╚Öi al so╚Ťiei sale do├▒a Leonor. L-a botezat reverendul Bartolom├ę Serrano, preot prin harul dat de Maica Domnului. Martori au fost Baltasar V├ízquez, Sacrist├ín ╚Öi cu mine, care l-am botezat ╚Öi apoi am semnat. Bachiller Serrano.ÔÇŁ

Suntem, a╚Öadar, ├«n aceea╚Öi situa╚Ťie ca ├«n cazul unui alt autor celebru, Shakespeare. Au murit ├«n acela╚Öi an, dar din cauza diferen╚Ťei dintre calendarul gregorian ╚Öi cel iulian ╚Öi pentru c─â nu exist─â acte clare, data na╚Öterii ╚Öi a mor╚Ťii, ├«n ambele cazuri, este aproximativ─â. 

foto cavalerul 1 png png

Cervantes a avut o via╚Ť─â aventuroas─â:la 22 de ani a plecat ├«n grab─â din Spania pentru c─â a fost implicat ├«ntr-un duel-ceea ce se pedepsea cu t─âierea m├óinii drepte, a fugit ├«n Italia unde a f─âcut parte din suita unui cardinal, apoi a fost soldat ╚Öi a luptat ├«mpotriva turcilor-inclusiv ├«n b─ât─âlia naval─â de la Lepanto, ├«n urma c─âreia s-a ales cu porecla ÔÇŁciungulÔÇŁ pentru c─â a fost r─ânit la m├óna st├óng─â-se pare totu╚Öi c─â nu ╚Öi-a pierdut m├óna total, ci par╚Ťial mobilitatea acesteia, a fost prins de pira╚Ťi ╚Öi a petrecut cinci ani ca sclav ├«n Alger-timp ├«n care a ├«ncercat de patru ori s─â evadeze. A fost r─âscump─ârat ├«n 1580, la v├órsta de treizeci ╚Öi trei de ani, par╚Ťial infirm, iar urm─âtorii dou─âzeci ╚Öi cinci de ani i-a petrecut lupt├óndu-se cu disperare s─â-╚Öi c├ó╚Ötige existen╚Ťa. Scrisul era una dintre modalit─â╚Ťi. ├Äns─â, ├«n 1597 ajunge din nou la pu╚Öc─ârie, de data aceasta pentru furti╚Öag de la banca unde era angajat. Aceasta este perioada c├ónd Cervantes a ├«nceput s─â scrie Don Quijote. 

Anul acesta comemor─âm 400 de ani de la moartea a doi dintre cei mai importan╚Ťi autori ai tuturor timpurilor, Shakespeare ╚Öi Cervantes, cei care au d─âruit omenirii opere monumentale. ╚śi totu╚Öi, constat─âm c├ót de multe controverse legate de  biografiile lor exist─â, c├ót de pu╚Ťine atest─âri documentare avem ╚Öi c├ót de pu╚Ťine lucruri ╚Ötim de fapt despre ei. 

Casa de Produc╚Ťie TVR are bucuria s─â v─â anun╚Ťe participarea la s─ârb─âtoarea mondial─â a celui de-al patrulea centenar de la moartea celor doi autori, prin difuzarea unor spectacole celebre, sau a unor mont─âri mai noi ale scrierilor lui Shakespeare ╚Öi Cervantes.

├Än continuarea demersului de a rea╚Öeza pe un loc firesc TEATRUL NA╚ÜIONAL de TELEVIZIUNE, Casa de Produc╚Ťie TVR v─â invit─â la spectacol.

Cavalerul tristei figuri (dup─â Iscusitul Hidalgo Don Quijote de la Mancha, de Cervantes)

O producţie din anul 1971

├Än distribu┼úie:Virgil Og─â╚Öanu, Constantin Rau┼úchi, Gina Patrichi, Draga 

Olteanu, Ion Marinescu, Mihai Mereu┼ú─â, Gheorghe Cozorici, Aurel Cioranu,  

Cornel Vulpe, Petre Popa, Ovidiu Schumacher, Melania C├«rje, Alexandru 

Georges, Aimee Iacobescu, Anda Caropol, Mihai Butnaru, Alexandru 

Tocilescu, George Ulmeni, Traian Zecheru.

Redactor Ioana Prodan

Ilustraţia Lucian Ionescu

Produc┼úia  Gheorghe Popa

Costume Rodica Hanagic

Scenografia Vasile Rotaru

Scenariul și regia Petre Bokor

Teatrul Na╚Ťional de Televiziune este un proiect Casa de Produc╚Ťie TVR, difuzat pe canalele TVR ╚Öi online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator:DEMETER András István

ÔÇťCavalerul tristei figuriÔÇŁ-program difuzare (orientativ;canalele TVR ├«╚Öi rezerv─â dreptul de a opera modific─âri ├«n program)

TVR 2-luni 25.04, ora 20.10

 luni 2.05, ora 1.20

TVR Moldova-sâmbătă 30.04, ora 17.00

TVR Interna╚Ťional-duminic─â 1.05, ora 18.00

online pe www.tvrplus.ro