Olanda vrea să dea în judecată Rusia pentru doborârea zborului MH17  jpeg

Doi ruși și un ucrainean, vinovați de doborârea zborului Malaysia Airlines MH17

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 noiembrie 2022

Zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât în 2014 de o rachetă de fabricație rusească, a confirmat un judecător olandez, pronunțând verdictul mult așteptat cu privire la acest dezastru.

Doi foști ofițeri de informații ruși - Igor Girkin și Sergey Dubinskiy - precum și ucraineanul Leonid Kharchenko, care lucra pentru Rusia, au fost găsiți vinovați de uciderea celor 289 de persoane aflate la bordul aeronavei Boeing 777 în 2014. Un al treilea fost ofițer de informații rus, Oleg Pulatov, a fost achitat de tribunalul olandez din lipsă de probe.

Prăbușirea avionului care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur s-a petrecut pe fondul unui conflict între forțele separatiste pro-ruse și ucrainene.

Jdecătorul Hendrik Steenhuis a deschis ședința de joi și a declarat că opinia instanței este că MH17 a fost doborât de o rachetă Buk de fabricație rusească lansată de pe un câmp agricol din estul Ucrainei.

Steenhuis a spus că instanța a considerat că Rusia deținea controlul general asupra regiunii separatiste din estul Ucrainei, Republica Populară Donețk.

Sala de judecată a fost plină de rudele celor 298 de victime ale dezastrului aviatic.

„Adevărul pe masă – acesta este cel mai important lucru”, a spus Anton Kotte, care și-a pierdut fiul, nora și nepotul său de 6 ani când zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât. El a spus că audierea a ost „Ziua Z” pentru rudele victimelor.

Robbert van Heijningen, care și-a pierdut fratele, cumnata și nepotul, a numit doborârea „un act barbar” pe care nu l-a putut uita niciodată, indiferent de verdict.

„Eu o numesc o piatră în inima mea, iar pietrele... nu dispar”, a spus el.

Niciunul dintre suspecți nu s-a prezentat la procesul care a început în martie 2020 și, dacă vor fi condamnați, este puțin probabil să ispășească vreo pedeapsă în curând. Procurorii au cerut condamnări pe viață pentru toți patru. Procurorii și suspecții au la dispoziție două săptămâni pentru a depune apel.

Citește mai mai multe amănunte pe adevarul.ro.

Foto sus: Polițiști olandezi și australieni investighează locul în care s-a prăbușit avionul companiei Malaysia Airlines (© Ministerie van Defensie)