Dezbatere „Historia” la Adevărul Live de la ora 11 00: Decembrie 1989 şi lovitura de stat jpeg

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live de la ora 11.00: Decembrie 1989 şi lovitura de stat

📁 Revoluția din 1989
Autor: Redacția
🗓️ 19 decembrie 2014

Discuţia despre ceea ce s-a întâmplat în România acum 25 de ani nu se va încheia niciodată. Un sfert de secol se dovedeşte a fi o perioadă de timp prea scurtă pentru a permite o abordare rece, departe de patimile umane şi mai ales de cele politice. Dar, ca în multe alte cazuri, lucrurile se pot vedea mai bine dacă încercăm o privire de la distanţă în locul uneia prea apropiate.

Ce s-a întâmplat în 1989 în lume, nu numai în România? Regimul comunist din Europa de Est s-a prăbuşit. Lua sfârşit, de fapt, ocupaţia Europei de Est de către URSS, ocupaţie rezultată în urma aranjamentelor făcute la sfârşitul războiului de către învingătorii Germaniei. Niciuna dintre ţările incluse în sfera sovietică nu a acceptat acest lucru de bună voie. Comunizarea s-a realizat peste tot sub teroare, pe baza aceleiaşi reţete staliniste:lichidarea vechilor elite democratice, impunerea la putere a partidelor comuniste sub supravegherea ocupanţilor, sovietizarea societăţii şi a economiei, eliminarea oricărei potenţiale rezistenţe în numele luptei de clasă.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Citeste mai mult:

Citeste mai mult:

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Citeste mai mult:

Şi, totuşi, de ce s-a prăbuşit comunismul în Europa de Est şi România? A fost lovitură de stat sau revoluţie. La aceste întrebări, dar şi la multe altele vor răspunde istoricii Constantin Corneanu şi Dan Falcan într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, transmisă începând cu ora 11.00 pe site-ul adevarul.ro