Dezbatere „Historia”: Ce impact a avut Pactul Ribbentrop-Molotov asupra României?
Liderul rus şi cancelarul german au opinii divergente cu privire la pactul germano-sovietic din 1939. Putin susţine că URSS nu a putut evita războiul cu Germania, iar Merkel consideră „ilegitime” împărţirea Poloniei şi anexarea ţărilor baltice. Însă consecinţele Pactul Ribbentrop-Molotov nu s-au limitat aici. Despre impactul pe care l-a avut asupra României vorbeşte Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, într-o dezbatere „Historia”.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au afişat dezacordul în privinţa pactului germano-sovietic din 1939, liderul de la Kremlin apărând ideea că URSS nu a avut de ales pentru a evita războiul cu Germania, în timp ce şefa guvernului de la Berlin a reiterat faptul că împărţirea Poloniei şi anexarea ţărilor baltice au fost „ilegitime”.
„Uniunea Sovietică a făcut imense eforturi pentru a crea condiţiile favorabile unei rezistenţe colective la nazismul în Germania (...), pentru a forma un bloc antifascist în Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes”, a declarat Putin. Când a realizat că a fost lăsată singură în faţa Germaniei lui Hitler, URSS a luat măsuri pentru a evita o confruntare directă, şi a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop”, a continuat preşedintele rus. „Acest pact avea sens din punct de vedere al garanţiilor de securitate pentru Uniunea Sovietică”, a adăugat el, răspunzând astfel la o întrebare a jurnaliştilor legată de recentele declaraţii ale ministrului rus al culturii, Vladimir Medinski, care a calificat pactul Molotov-Ribbentrop drept un triumf al diplomaţiei lui Stalin.
„Este greu de înţeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adiţională secretă”, care prevedea împărţirea Poloniei şi anexarea ţărilor baltice, a reacţionat Angela Merkel. „Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim”, a adăugat cancelarul german.
Ce impact a avut Pactul Ribbentrop-Molotov asupra României? La această întrebare, dar şi la multe altele vor răspunde Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă, şi transmisă începând cu ora 11.00 de site-ul adevarul.ro.