Descoperire ├«n Marea Neagr─â: ┬źEste cea mai veche epav─â din istoria omenirii┬╗ jpeg

Descoperire ├«n Marea Neagr─â: ┬źEste cea mai veche epav─â din istoria omenirii┬╗

­čôü Grecia Antic─â
Autor: Redac╚Ťia

Arheologii au descoperit ceea ce ei cred c─â este cea mai veche ambarca╚Ťiune intact─â, scufundat─â pe fundul M─ârii Negre. Se presupune c─â nava este mai veche de 2400 de ani.

Corabia de origine greceasc─â, care m─âsoar─â 23 de metri, a fost descoperit─â intact─â, cu catargul, c├órligele ╚Öi b─âncile de v├óslit. Conservarea impecabil─â a fost posibil─â datorit─â lipsei de oxigen de la acea ad├óncime. ÔÇ×N-a╚Ö fi crezut niciodat─â c─â este posibilÔÇŁ, a declarat profesorul Jon Adams, cercet─âtorul principal al Proiectului de arheologie maritim─â la Marea Neagr─â (MAP), echipa care a f─âcut descoperirea. ÔÇťAcest lucru va schimba percep╚Ťia noastr─â asupra construc╚Ťiilor navale ╚Öi asupra naviga╚Ťiei ├«n lumea antic─âÔÇŁ. Echipa de cercet─âtori a declarat c─â inten┼úioneaz─â momentan s─â lase nava ├«n locul unde a fost descoperit─â, ├«ns─â au luat din ea o bucat─â pentru a fi datat─â prin radiocarbon. ├Än urma acestei analize, cei de la Universitatea din Southampton au declarat c─â ÔÇťeste cea mai veche epav─â cunoscut─â omeniriiÔÇŁ.

jskdjsk jpg jpeg

Ambarca╚Ťiunea seam─ân─â cu modelele de nave care se g─âsesc pictate pe amfora greceasc─â cunoscut─â drept ÔÇťVasul Siren─âÔÇŁ, care ilustreaz─â un episod din legenda lui Ulise, eroul homeric care s-a legat de catarg pentru a rezista c├óntecului sirenelor. 

Sursa: The Guardian