Descoperire în Marea Neagră: «Este cea mai veche epavă din istoria omenirii» jpeg

Descoperire în Marea Neagră: «Este cea mai veche epavă din istoria omenirii»

📁 Grecia Antică
Autor: Redacția
🗓️ 23 octombrie 2018

Arheologii au descoperit ceea ce ei cred că este cea mai veche ambarcațiune intactă, scufundată pe fundul Mării Negre. Se presupune că nava este mai veche de 2400 de ani.

Corabia de origine grecească, care măsoară 23 de metri, a fost descoperită intactă, cu catargul, cârligele și băncile de vâslit. Conservarea impecabilă a fost posibilă datorită lipsei de oxigen de la acea adâncime. „N-aș fi crezut niciodată că este posibil”, a declarat profesorul Jon Adams, cercetătorul principal al Proiectului de arheologie maritimă la Marea Neagră (MAP), echipa care a făcut descoperirea. “Acest lucru va schimba percepția noastră asupra construcțiilor navale și asupra navigației în lumea antică”. Echipa de cercetători a declarat că intenţionează momentan să lase nava în locul unde a fost descoperită, însă au luat din ea o bucată pentru a fi datată prin radiocarbon. În urma acestei analize, cei de la Universitatea din Southampton au declarat că “este cea mai veche epavă cunoscută omenirii”.

jskdjsk jpg jpeg

Ambarcațiunea seamănă cu modelele de nave care se găsesc pictate pe amfora grecească cunoscută drept “Vasul Sirenă”, care ilustrează un episod din legenda lui Ulise, eroul homeric care s-a legat de catarg pentru a rezista cântecului sirenelor. 

Sursa: The Guardian