Cum o civilizaţie poate să dispară din istorie! Cazul Insulelor Marshall
Insulele Marshall riscă să fie scufundate până la sfârşitul acestui secol. Unde se vor duce cele câteva zeci de mii de locuitori? Din cauza încălzirii globale, şi alte state insulare sunt în situaţia de a-şi pierde teritoriile, viitorul lor fiind sumbru.
Apele acaparatoare ale Pacificului contaminează cu sare pânza freatică de apă potabilă din Insulele Marshall, în timp ce valurile ameninţă să rupă în două o fâşie dintr-o insulă. „E tot mai rău", spune Kaminaga Kaminaga, coordonatorul acţiunilor împotriva schimbărilor climatice din micul stat din Micronezia.
Creşterea nivelului apelor oceanului ridică la rândul ei o serie de întrebări, scrie agenţia Associated Press. Ce se va întâmpla în cazul în care cei 61.000 de locuitori ai insulelor vor fi nevoiţi să abandoneze atolii de joasă înălţime pe care trăiesc acum? Vor mai exista ca popor, cu un reprezentant în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite? Unde vor trăi? De ani în şir se duc negocieri la nivel mondial pentru ca statele lumii să acţioneze pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice, dar rezultatele sunt infime.
Apele distrug recolte, case şi morminte
Nici ultima Conferinţă asupra Schimbărilor Climatice, care are loc până la 10 decembrie la Cancun, Mexic, nu furnizează premise prea bune pentru acţiuni decisive în scopul limitării emisiilor de dioxid de carbon, cauza încălzirii globale. La 11.000 de kilometri depărtare, locuitorii
Insulelor Marshall se pot cel mult întreba câţi ani vor mai rezista. Guvernul Insulelor Marshall a făcut un prim pas, solicitând consiliere din partea Centrului legislativ pentru schimbări climatice al Universităţii Columbia, SUA. „Naţiuni au mai dispărut, în istorie, în urma secesiunilor - cum a fost, recent, şi cazul fostei Iugoslavii. Dar nicio ţară nu a dispărut fizic până acum, iar aceasta este o lacună legislativă", spune directorul centrului, Michael B. Gerrard.
Oamenii de ştiinţă preconizează că, din cauza căldurii şi a topirii calotei glaciare, nivelul mărilor va creşte cu 0, 59 metri până în 2100, acoperind majoritatea atolilor de corali. Dar insulele vor fi devenit nelocuibile cu mult înainte, din cauza contaminării cu sare a apei potabile şi a reducerii rezervelor de hrană.
"Oamenii care şi-au construit casele în apropierea ţărmului nu pot face altceva decât să înalţe zilnic, piatră cu piatră, digul din faţa locuinţei."