Cum a fost scufundat distrug─âtorul sovietic "Moskva"?!? jpeg

Cum a fost scufundat distrug─âtorul sovietic "Moskva"?!?

La 26 iunie 1941, ├«n fa┼úa Portului Constan┼úa, a fost scufundat─â una dintre cele mai puternice nave de r─âzboi sovietice din Marea Neagr─â-distrug─âtorul "Moskva". 

Dup─â 70 de ani, epava distrug─âtorului "Moskva" a fost g─âsit─â la Constan┼úa, de o echip─â mixt─â de scafandri din Ucraina, Rusia ┼či Rom├ónia, care a lucrat mai bine de o lun─â pentru a localiza epava. Acesta este momentul ├«n care revine ├«ntrebarea: Cum a fost scufundat puternicul distrug─âtor?

Barajele de mine

Portul Constan┼úa era ap─ârat dinspre mare de baraje de mine cu pase de trecere la Tuzla ┼či Midia. ├Än barajele de la Constan┼úa fuseser─â plantate (15-19 iunie 1941) 2315 mine marine. Barajele erau dispuse p├ón─â la aproximativ 10-12 mile marine, distan┼ú─â de b─âtaie a bateriilor de artilerie de coast─â rom├óne ┼či germane. Astfel, puteau fi lovite cu focul artileriei navele care ar fi ├«ncercat s─â fac─â culoare prin baraje, drag├ónd minele.

La 22 iunie 1941, spre sear─â, au zburat deasupra portului Constan┼úa primele avioane de cercetare sovietice. ├Än ciuda focului tras de artileria antiaerian─â rom├ón─â ┼či german─â niciun avion nu a putut fi dobor├ót. A doua zi, c├óteva avioane de r─âzboi sovietice bombardeaz─â sporadic ora┼čul ┼či portul Constan┼úa. De mar┼úi, 24 iunie 1941, intervine avia┼úia de v├ón─âtoare rom├óneasc─â care doboar─â mai multe de lupt─â sovietice. Este momentul ├«n care flota naval─â rom├ón─â pleac─â din port pentru a se dispersa, evit├ónd astfel s─â fie lovit─â de avia┼úia sovietic─â. 

Atacul sovietic

├Än zilele de 25 ┼či 26 iunie, flota URSS-ului la Marea Neagr─â organizeaz─â un atac asupra liniei de ┼ú─ârm rom├ónesc. For┼úele navale sovietice au fost dispuse astfel:gruparea principal─â format─â din nav─â de linie cuirasata "Parijnaia Comun─â" de 23.000 tone, mai multe cruci┼č─âtoare ┼či distrug─âtoare, dispuse la 120-150 mile marine de Constan┼úa, cu misiunea de neutralizare a ap─âr─ârii litoralului ├«n vederea execut─ârii, ulterior, a unei opera┼úii de desant maritim. O alt─â grupare de lovire era compus─â din cruci┼č─âtorul Vorasilov ┼či distrug─âtoarele Soobraziteli ┼či Smaslennai cu misiunea de dezvoltare a succesului atacului gruparii de cercetare-lovire format─â din distrug─âtoarele mari ("conduc─âtoare de flotil─â") Moskva ┼či Harcov care urmau s─â atace primele rezervoarele ┼či trenurile de carburan┼úi de la Palas ┼či din port. Atacurile navelor trebuiau sus┼úinute cu bombardamente ale avia┼úiei. La 25 iunie 1941, Comandamentul Flotei Sovietice din Marea Neagr─â a aprobat Planul de ac┼úiune al atacului asupra Constan┼úei.

Confruntarea

Pentru a evita lovirea de mine ancorate, cele dou─â nave, Moskva ┼či Harcov,   navigau cu paravanul antimin─â montat la prova. Instala┼úiile paravan ale navei din capul forma┼úiei Harkov s-au rupt ┼či scufundat. Atunci a trecut ├«n fa┼ú─â liniei de ┼čir Moskva cu paravanele la apa. La ora .15, submarinul Delfinul, aflat ├«n larg la 30 mile marine, a observat o rachet─â de semnalizare tras─â de pe una din navele sovietice. La ora 3, 30 distrug─âtorul "M─âr─â┼čti" observ─â o forma┼úie de nave. Acestea ajung la 20 mile marine de litoral la or─â 3, 42. La scusrt timp, distrug─âtorul "M─âr─â┼čti", aflat ├«n zon─â Eforie Sud, se apropie de inamic. La fel procedeaz─â ┼či distrug─âtorul "Regin─â Maria", aflat ├«n zon─â Agigea .La or─â 4, 02, cele dou─â nave sovietice, Moskva" ┼či Harcov, deschid focul de artilerie asupra portului ┼či g─ârii Palas. Au fost lovite ┼či incendiate c├óteva cisterne petroliere de cale ferat─â ┼či mai multe magazii. Imediat a deschis focul bateria de artilerie de coast─â rom├óneasc─â de la Agigea. ├Än jurul orei 4, 11, cele dou─â distrug─âtoare rom├óne┼čti deschid focul asupra navelor sovietice, la fel c─â ┼či bateria german─â de mare calibru Tirpitz care trage 39 de lovituri. Moskva, care  p─âtrunsese ├«n barajul de mine, ├«ntoarce, lans├ónd o perdea de fum ┼či ├«ncearc─â s─â p─âr─âseasc─â lupt─â. Harkov este avariat u┼čor de un proiectil ┼či se retrage. La or─â 4, 26, ├«n babordul liderului Moskva a avut loc o puternic─â explozie care a rupt nava ├«n dou─â. ├Än trei -patru minute, distrug─âtorul s-a scufundat. Supravie┼úuitorii au fost salva┼úi de vedetele ┼či hidroavioanele rom├óne┼čti.

sd jpg jpeg

Exist─â cel pu┼úin trei variante privind scufundarea distrug─âtorului: una spune c─â ar fi lovit o min─â marin─â, a doua variant─â c─â ar fi fost torpilat din gre┼čeal─â de un submarin sovietic iar cea de-a treia, c─â ar fi fost lovit de un obuz tras de artileria de coast─â german─â sau de navele de razboi rom├óne. Distrug─âtorul sovietic Moscova avea o lungime de 127, 5 metri, o l─â┼úime de 11, 7 metri ┼či c├ónt─ârea 2.623 de tone ├«nc─ârcat la capacitate maxim─â.