Garda Elveţiană (foto: Pixabay)

Construirea unei noi cazărmi pentru Garda Elveţiană, autorizată de UNESCO

UNESCO a dat undă verde pentru proiectul ce vizează construirea la Vatican a unei noi cazărmi pentru Garda Elveţiană Pontificală, o etapă indispensabilă, întrucât micul stat pontifical se regăseşte pe lista patrimoniului mondial întocmită de această agenţie din cadrul ONU.

Raportul experţilor din două comisii specializate de la UNESCO „este global pozitiv pentru proiect”, a dat asigurări joi Jean-Pierre Roth, preşedintele Consiliului Fundaţiei pentru renovarea cazărmii Gărzii Elveţiene Pontificale, informează Agerpres.

Atunci când proiectul noii cazărmi a fost lansat în 2016, organizatorii lui au crezut iniţial că cele trei clădiri existente puteau fi modernizate. Cu toate acestea, având în vedere starea lor de degradare, s-a decis să se demoleze cazarma şi ca aceasta să fie reconstruită, păstrând în acelaşi timp neschimbat aspectul faţadelor sale exterioare.

Garda Elveţiană a fost înfiinţată în 1506 de papa Iulius al II-lea. Soldaţii săi reprezintă o atracţie turistică la Vatican, cu uniformele lor galbene, roşii şi albastre de inspiraţie renascentistă, halebardele şi căştile lor din metal şi cu pene de struţ.

Membrii Gărzii Elveţiene trebuie să fie bărbaţi cu vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani şi să aibă o înălţime de cel puţin 1,74 metri. De asemenea, ei trebuie să fie romano-catolici practicanţi, elveţieni şi celibatari în momentul angajării.