image

Complexul Stonehenge, înscris de UNESCO pe lista patrimoniului în pericol?

📁 Patrimoniu în pericol
🗓️ 26 iunie 2024

UNESCO vrea să înscrie complexul Stonehenge din sud-estul Angliei pe lista patrimoniului mondial în pericol, din cauza proiectului unui tunel rutier care ar trebui să treacă foarte aproape de celebrul sit preistoric.

Într-o scrisoare ce a putut fi consultată de AFP, Comitetul patrimoniului mondial a recomandat înscrierea complexului Stonehenge pe această listă „în vederea mobilizării unui sprijin internațional”, informează Agerpres.

Înscrierea trebuie însă să fie votată de statele membre din Comitetul patrimoniului mondial, care se vor reuni la New Delhi începând din 21 iulie. Potrivit unui diplomat contactat de AFP, șansele sunt foarte mari ca statele să valideze această decizie.

Tunel rutier în apropiere de Stonehenge

Guvernul britanic a dat undă verde în iulie 2023 proiectului unui tunel rutier ce ar trebui construit în proximitatea sitului. Justiția din Regatul Unit blocase o primă versiune a proiectului în iulie 2021, exprimând o serie de îngrijorări legate de impactul său asupra mediului.

Administratorul rețelei rutiere National Highways a explicat că proiectul de renovare a autostrăzii A303, o axă rutieră foarte frecventată, va permite fluidizarea circulației și că tunelul cu o lungime de aproximativ 3 kilometri va reduce neplăcerile cauzate de traficul rutier din vecinătatea sitului.

Construit pe etape între anii 3000 î.Hr și 2300 î.Hr, complexul Stonehenge este unul dintre cele mai importante monumente megalitice preistorice din lume prin mărimea lui, planul său sofisticat și precizia sa arhitecturală.

Mai multe pentru tine...