Pasaport Rusia Pixabay

Comisia Europeană cere suspendarea acordului UE pentru vizele cu Rusia

📁 Istorie recentă
🗓️ 7 septembrie 2022

Comisia Europeană a solicitat, marți, suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor încheiat între UE și Rusia. Astfel, cetățenii ruși vor trebui să urmeze un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor.

„O țară precum Rusia, care poartă un război de agresiune, nu ar trebui să poată beneficia de facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să își desfășoare politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând astfel ignorarea totală a ordinii internaționale bazate pe norme”, se arată într-un comunicat de presă al Comisei Europene.

Suspendarea vine ca răspuns „la riscurile și amenințările sporite la adresa intereselor de securitate ale Uniunii și a securității naționale a statelor membre ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”.

Dacă Acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia ar fi suspendat integral, cetățenii ruși nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană și vor trebui să urmeze un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor.

Statele membre vor avea la dispoziție o marjă largă de apreciere în ceea ce privește prelucrarea cererilor de viză de scurtă ședere din partea cetățenilor ruși și vor fi în măsură să asigure un control sporit în ceea ce privește resortisanții ruși care călătoresc în UE.

UE rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză ruși care călătoresc în scopuri esențiale, precum: membrilor de familie ai cetățenilor UE, jurnaliștilor, dizidenților și reprezentanților societății civile.

Totodată, Executivul european a propus, marți, nerecunoașterea pașapoartelor rusești eliberate în zonele ocupate din Ucraina.

Conform Comisiei Europene, propunerile vin în urma unei convenții la care au ajuns miniștrii Afacerilor Externe în cadrul întrunirii informale, care a avut loc la 31 august, legată de eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși.

„Rusia continuă să încalce dreptul internațional prin acțiunile sale militare ilegale, săvârșind atrocități împotriva ucrainenilor și subminând securitatea și stabilitatea la nivel european și mondial. Aceste acțiuni încalcă principiile fundamentale în temeiul cărora a fost încheiat Acordul de facilitare a eliberării vizelor și contravin intereselor UE și ale statelor sale membre. Propunerea de astăzi arată un răspuns puternic și unit al UE. Vom prezenta în curând orientări suplimentare pentru a asigura un control sporit al cererilor de viză și al trecerii frontierei de către cetățenii ruși, fără a ne distanța de dizidenții ruși și de societatea civilă”, a afirmat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Noile condiții în care cetățenii rușii pot călători în UE

Pentru solicitanții de viză ruși se vor aplica următoarele condiții:

  • Costul unei vize pentru statele UE va creşte de la 35 la 80 de euro pentru toţi cetăţenii ruşi,
  • Procedura de examinare a cererilor de emitere a vizei va creşte de la 10 la 15 zile şi ar putea ajunge chiar şi la 45 de zile;
  • Numărul documentelor cerute va crește şi vor fi, totodată, aplicate restricţii asupra vizelor cu intrări multiple.

La 1 septembrie 2022, circa 963.000 de ruși dețineau vize valabile în spațiul Schengen.

„Facilitarea eliberării vizelor între UE și Rusia a intrat în vigoare în iunie 2007. Acest lucru ușurează eliberarea vizelor pentru cetățenii Uniunii și ai Federației Ruse pentru șederile preconizate a căror durată nu depășește 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile”, mai arată Comisia Europeană, în comunicatul citat.