Cetatea Devei, Foto Daniel Guță jpg

Cetatea medievală Deva, reabilitată complet. Fortăreața a fost redeschisă turiștilor

📁 Patrimoniu
🗓️ 4 iunie 2024

Cetatea medievală Deva a fost redeschisă în întregime publicului, după un deceniu în care incinta sa interioară nu a putut fi vizitată. Ansamblul istoric a fost reabilitat cu fonduri europene.

Clădită în secolul al XIII-lea pe ruinele unei așezări antice, dar ruinată la mijlocul secolului al XIX-lea, Cetatea medievală Deva a trecut în ultimul deceniu prin lucrări ample de reabilitare, care au dus la reconfigurarea așezării și au redat publicului noi spații de vizitare.

De joi, 30 mai 2024, Cetatea medievală Deva a reintrat în circuitul turistic și poate fi vizitată în întregime, după ce lucrările de reabilitare a incintei sale interioare (Incinta I, care cuprinde Palatul princiar) au fost finalizate.

Investiția în valoare de peste 23 milioane de lei a demarat în vara anului 2022 și a fost finanțată din fonduri europene.

Reabilitarea cetății Devei i-a schimbat înfățișarea

Lucrările trebuiau finalizate în decembrie 2023, însă au acumulat întârzieri, cauzate, spun constructorii, și de starea de degradare în care se aflau monumentele din cetatea medievală Deva, care trebuiau reabilitate.

Deocamdată, turiștii nu găsesc panouri informative cu monumentele din Incinta I, spațiile sunt slab mobilate, iar ghidajul nu este asigurat. Situația se va schimba, informează Primăria municipiului Deva.

Cetatea medievală Deva (foto: Daniel Guţă / Adevărul)
Cetatea medievală Deva (foto: Daniel Guţă / Adevărul)

„Lucrările exterioare au vizat trei zone: curtea mare, curtea mică și zona de legătură dintre cele două curți (fostul corp de Est al garnizoanei). Curtea mare este dedicată evenimentelor culturale. În Incinta I vor fi expuse litografii de epocă și alte imagini istorice cu Cetatea medievală Deva, piese de artilerie specifice epocii, arme specifice diferitelor epoci istorice prin care a trecut Cetatea. Deasupra magaziei de arme, Platforma Belvedere Est – cel mai spectaculos loc din Incinta I va găzdui evenimente cu specific istoric și va fi, în același timp, un pol de atracție major în circuitul de vizitare a Cetății, având în vedere că de aici poate fi admirat atât orașul, cât și toată Valea Mureșului”, a informat Primăria municipiului Deva.

În Pivnița mare a fost creată o ,,scenă din viața zilnică a garnizoanei”. Pivnița mică s-a transformat într-o încăpere memorială, dedicată lui David Ferencz - fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene, care a fost încarcerat și a murit în Cetatea Deva.

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...