Centrul istoric al Devei  Statuia reginei Maria  Foto ADEVĂRUL (1) jpg

Statuia reginei Maria, amplasată în centrul istoric din Deva

📁 Patrimoniu
🗓️ 14 noiembrie 2023

Centrul istoric din Deva a fost reabilitat cu ajutorul fondurilor europene, iar de câteva zile o nouă statuie atrage privirile oamenilor.

Statuia reginei Maria a României (1875-1938) a fost amplasată în fața Palatului administrativ din Deva, aproape de Parcul municipal de la poalele cetății Devei (video).

În aceeași zonă în ultimii ani au mai fost amplasate, monumente dedicate lui Acațiu Barcsay - principe al Transilvaniei între 1658-1660, originar din zona Devei, și luptătoarei anticomuniste Elisabetei Rizea. Ambele au fost înlăturate în ultimii ani.

„Statuia Reginei Maria amplasată la Deva este realizată din bronz și are o înălțime de cinci metri, cu tot cu soclu, iar postamentul este placat cu piatră naturală de tip Vratza. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul plastic a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu scene reprezentative din viața reginei”, a informat Primăria Deva.

Statuia care o înfățișează pe regina Maria a României a fost realizată de artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din municipiul Alba Iulia care a câștigat concursul de soluții organizat de administrația publică locală pentru realizarea statuii reprezentând pe Regina Maria a României.

Statuia reginei Maria din Deva (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Statuia reginei Maria din Deva (foto: Daniel Guță / Adevărul)

În centrul istoric al Devei, turiștii găsesc alte două statui reprezentative pentru istoria României. Regele dac Decebal este înfățișat pedestru, stând în picioare, într-un monument de bronz aflat în Parcul municipal Cetate.

Statuia sa a fost dezvelită în anul 1937. În 2005, o statuie de bronz care îl înfățiează pe împăratul Traian a fost dezvelită în Piața Unirii din Deva, pe soclul de pe care fusese dărâmată statuia de bronz a demnitarului comunist Petru Groza.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro