capalna3 jpg

Cetatea dacică de la Căpâlna, vandalizată într-un ritual satanic

📁 Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 3 noiembrie 2023

Cetatea dacică de la Căpâlna, aflată în patrimoniul UNESCO, a fost vandalizată ca într-un ritual satanic. Persoane necunoscute au prins pe panoul de informare, cu șuruburi, bucăți de artefacte tăiate cu flexul. Panoul, stropit cu vopsea roșie.

Cetatea se află în administrarea Consiliul Județean Alba, instituție care plătește, prin intermediul Muzeului Unirii din Alba Iulia, și un paznic al Cetății. Distrugerea panoului a avut loc, cel mai probabil, în cursul nopții.

Artefacte, probabil de origine antică, au fost tăiate cu flexul, găurite și fixate pe panou cu șuruburi. Panoul a fost stropit cu vopsea roșie, ca într-un veritabil ritual satanic.

„Piesele au fost tăiate cu flexul și nu mai prezintă nicio valoare. Le putem arunca la fier vechi. Sunt piese dacice de mare valoare. Paznicul nostru ne-a spus că miercuri pe la ora 17.30 a văzut patru motocicliști care urcau spre Cetate” , a declarat directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu.

 Piesele dacice de patrimoniu au fost distruse (foto: Muzeul Unirii)
Piesele dacice de patrimoniu au fost distruse (foto: Muzeul Unirii)

Instituția a sesizat poliția pentru fapta de distrugere, poliția fiind așteptată la fața locului pentru a face cercetări.

În luna mai 2022, cetatea dacică de la Căpâlna a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Alba. Mai multe licitații pentru proiectarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a acesteia, organizate în ultimii trei ani de Institutul Național al Patrimoniului, prin Programul Național de Restaurare, au fost anulate, din lipsă de ofertanți.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...