Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens, descoperite în Maroc / FOTO  jpeg

Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens, descoperite în Maroc / FOTO

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens au fost descoperite în Maroc. În urma procesului de datare, specialiștii au constatat că acestea au o vechime de 300.000 de ani, demonstrând că specia noastră este cu 100.000 de ani mai veche decât s-a estimat până acum.

ÔÇŁAceast─â descoperire reprezint─â ├«ns─â╚Öi r─âd─âcina speciei noastre, Homo sapiens-ul cel mai vechi descoperit vreodat─â ├«n Africa sau ├«n alte p─âr╚Ťi ale lumiiÔÇŁ, a declarat Jean-Jacques Hublin, directorul departamentului de Evolu╚Ťie uman─â de la Institutul Max Planck din Leipzig, coautor al studiului.

Figure 12 jpg jpeg

Fosilele - oaselor fe╚Ťei ╚Öi o mandibul─â (foto: Sarah Freidline, MPI EVA Leipzig)  - au fost g─âsite cu ocazia unor s─âp─âturi arheologice realizate ├«n 2004 ├«n situl Jebel Irhoud din nord-vestul Marocului. Cercet─âtorii au constatat c─â ÔÇŁfa╚Ťa unuia dintre acei primi Homo Sapiens era asem─ân─âtoare unei persoane pe care o po╚Ťi vedea ast─âzi ├«ntr-un metrouÔÇŁ, relateaz─â Agerpres.

În schimb, cutia craniană a celui mai vechi Homo Sapiens este destul de diferită de cea a omului actual.

Figure 11 jpg jpeg

Reconstruc╚Ťia craniului celui mai vechi Homo Sapiens (Foto: Philipp Gunz, MPI EVA Leipzig, License: CC-BY-SA 2.0)

ÔÇŁA urmat ├«nc─â o lung─â evolu╚Ťie ├«nainte s─â se ajung─â la o morfologie modern─âÔÇŁ, precizeaz─â Hublin.

Figure 3 jpg jpeg

Foto: Shannon McPherron, MPI EVA Leipzig, License: CC-BY-SA 2.0

Situl marocan, aflat ├«n regiunea Safi, la 400 de kilometri sud fa╚Ť─â de Rabat, este bine cunoscut de c─âtre arheologi. ├Än 1968, ├«n acela╚Öi sit a fost descoperit─â fosila unui copil de Homo sapiens, denumit ÔÇŁIrhoud 3ÔÇŁ, a c─ârui vechime a fost ini╚Ťial datat─â la 40.000 de ani, apoi la 160.000 de ani.

Fosilele descoperite ├«n Maroc au detronat, ca vechime, fosilele Omo I ╚Öi Omo II, descoperite ├«n situl Omo Kibish din Etiopia, a c─âror vechime a fost estimat─â la 195.000 de ani. Pu╚Ťin mai recente, ╚Öi tot ├«n Etiopia, trei cranii fosilizate dat├ónd din urm─â cu 160.000 de ani au fost descoperite ├«n apropiere de satul Herto din regiunea Afar.

Aceste descoperiri, f─âcute ├«n aceea╚Öi zon─â, i-au f─âcut pe cercet─âtori s─â cread─â c─â to╚Ťi oamenii actuali descind dintr-o popula╚Ťie care a tr─âit ├«n Africa de Est, supranumit─â ÔÇŁGr─âdina EdenuluiÔÇŁ. Aceast─â teorie a fost pus─â sub semnul ├«ntreb─ârii ├«n urma descoperirilor f─âcute ├«n situl Jebel Irhoud.

De asemenea, al─âturi de fosile arheologii au descoperit mai multe unelte de piatr─â, ├«n special v├órfuri de s─âge╚Ťi (foto jos: Mohammed Kamal, MPI EVA Leipzig, License: CC-BY-SA 2.0). Cercet─âtorii estimeaz─â c─â prezen╚Ťa acelor unelte poate fi asociat─â cu prezen╚Ťa lui Homo Sapiens.

Figure 9 png png

ÔÇŁAm g─âsit deja acest tip de unelte, datate tot ├«n urm─â cu 300.000 de ani, cam peste tot prin Africa, f─âr─â s─â ╚Ötim ├«ns─â cine a putut s─â le fac─â... ├Än mod cert, cu peste 300.000 de ani ├«n urm─â, ├«nainte de Jebel Irhoud, a avut loc deja o dispersare a str─âmo╚Öilor speciei noastre pe ansamblul continentului african. ├Äntreaga Afric─â a participat la acest procesÔÇŁ, a explicat Daniel Richter, expert ├«n geocronologie la Institutul Max Planck din Leipzig. 

Foto sus: Cel mai vechi Homo Sapiens. O mandibulă aproape întreagă a unui adult, veche de 300.000 de ani, descoperită la Jebel Irhoud. (Foto: Jean-Jacques Hublin, MPI EVA Leipzig)