Ce a mâncat Ötzi, Omul Ghețurilor, la ultima sa masă
O echipă de circa 40 de cercetători din întreaga lume a analizat conținutul bine conservat al stomacului lui Ötzi, ”Omul Gheţurilor”, celebra mumie descoperită în urmă cu aproape 30 de ani în Alpi.
Potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology, la ultima sa masă, Ötzi a consumat carne de ibex (o specie de capră sălbatică) şi de cerb roşu, ferigi toxice şi alac, un soi de grâu cultivat încă din timpuri preistorice.
Aproape jumătate din conținutul său stomacal îl reprezentau grăsimile. În stomac au fost descoperite și particule de cărbune, ceea ce înseamnă că Ötzi a mâncat carne afumată. Studiile anterioare au arătat că ”Omul Gheţurilor” suferea de o rigidizare a arterelor, accentuată de dieta sa bogată în grăsimi animale.
Ötzi a murit la vârsta de circa 45 de ani, în urmă cu circa 5.300 de ani, din cauza unei lovituri puternice la cap. Mumia foarte bine conservată a fost descoperită în Alpii italieni, în 1991, de către doi turiști germani.
Stomacul mumiei era plin de alimente, ceea ce înseamnă că lui Ötzi a mâncat cu puțin înainte de momentul morţii.