IMG 0589 jpeg

Cazinoul din Constanța, reabilitat în proporție de 80 la sută

📁 Patrimoniu
Autor: Antonia Ispas
🗓️ 20 februarie 2024

Celebrul Cazinou din Constanța va fi dat în folosință în luna iulie și va găzdui două muzee, săli de evenimente și o cafenea elegantă. Investiția pentru refacerea clădirii simbol de la malul mării s-a ridicat, potrivit estimărilor, la 100 de milioane de lei.

Munca de aproape trei ani a celor care se ocupă de reabilitarea celei mai cunoscute clădiri de la malul mării se apropie de final. Inaugurat cu mare fast în august 1910, a stat închis și în ruină aproape 20 de ani, însă acum este pe punctul de a fi redat circuitului turistic.

Constructorii care au muncit neobosit la fiecare detaliu ca să redea clădirii eleganța, somptuozitatea și luxul de odinioară spun că, în acest moment, Cazinoul este reabilitat în proporție de 80 la sută.

Cazinoul din Constanța (foto: Facebook / Caznoul Constanța)
Cazinoul din Constanța (foto: Facebook / Caznoul Constanța)

 „S-au montat ferestre și uși din lemn stratificat de stejar, se lucrează la pardoseli, au venit artiștii care vor definitiva stucatura. În momentul în care s-au curățat pereții, în spatele scării, s-au găsit elemente de stuco-marmură, care la ultima reabilitare din 1986, din cauză că nu a avut cine să le refacă, au fost văruite. Noi le-am descoperit și le vom reface cum au fost și le vom monta pe stâlpi, este un procedeu foarte greu, pentru că e o imitație de marmură naturală: s-au făcut tot felul de probe de culori, de luciu și s-a decis să se refacă acest element decorativ care este de mare valoare", a explicat Gabriel Puchiu, șeful de șantier.

„Tâmplăria e din lemn stratificat de stejar”

Fereastra uriașă în formă de evantai de pe faleză a fost deja montată, spre bucuria celor care se plimbă și acum își pot face poze, în care să nu mai apară acoperitori și schele. Mulți au ridicat problema că acest vitraliu distinctiv ar fi din termopan, însă constructorii spun că nu este așa: au ales o sticlă care să reziste în timp intemperiilor, valurilor de apă sărată și vântului.

„Tâmplăria e din lemn stratificat de stejar, cum a fost și în 1910, chiar și mai bună. Sticla este tripan, adică trei straturi de sticlă, aceasta este soluția pe care au ales-o specialiștii ca să reziste în timp. Urmează montarea vitraliilor dinspre mare", a explicat constructorul.

Cazinoul din Constanța (foto: Facebook / Caznoul Constanța)
Cazinoul din Constanța (foto: Facebook / Caznoul Constanța)

În aceste zile muncitorii și-au concentrat atenția la pardoseli: holul uriaș de la intrare a fost pavat cu marmură lucioasă, sala oglinzilor refăcută, iar scările care duceau spre fostul cabaret au fost renovate. Se lucrează în detaliu la decorațiunile de pe tavan.

„Lucrez la o piesă de pe plafon, o restaurez ca să putem face tipar pe ea. Muncesc la aceasta cam de două zile și aș mai avea nevoie de două-trei, pentru că nu e atât de simplu. După ce restaurăm piesa, punem un strat de pământ, îl înțepenim cu ipsos și cu cânepă și după aceea facem niște pâlnii și prin acele pâlnii introducem siliconul astfel încât să rezulte matrița", au explicat maeștrii ipsosari ai Cazinoului.

Cazinoul din Constanța (foto: Facebook / Caznoul Constanța)
Cazinoul din Constanța (foto: Facebook / Caznoul Constanța)

Niciun detaliu nu a fost uitat: vopseaua de un alb sclipitor este pe bază siliconică, astfel încât să se curețe singură în momentul când plouă, dat fiind faptul că imobilul atrage ca un magnet păsările.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...