Castelul Huniade din Timişoara

Castelul Huniade din Timișoara va fi redeschis pentru public, după 20 de ani

📁 Patrimoniu
Autor: Stefan Both
🗓️ 15 mai 2023

Ca să poată fi redeschis total pentru public, imobilul istoric trebuie reabilitat complet. Autoritățile județene spun că e nevoie 40 de milioane de euro pentru toate lucrările.

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, este închis de 20 ani pentru renovare, asta în timp ce regale Carol Robert de Anjou a avut nevoie de doar șapte ani să-l ridice. În anul Capitalei Europene a Culturii, lucrurile au început să miște. O parte din Castelul Huniade se redeschide publicului, în această săptămână, în eforturilor și insistenței orfanizatorilor Bienalei Art Encounters.

Tot Art Encounters a deschis pentru public, în urmă cu cinci ani, ruinele Cazarmei U. Acum, publicul va avea acces doar în Sala de Marmură din castel, care va găzdui o expoziție din cadrul Bienalei.

Anul acesta va fi dat în folosință și partea de nord-vest, de la parter, pentru programele Timișoara 2023.

Va fi unul dintre evenimentele care deschis Castelul Huniade pentru vizitatori. Anul acesta vom da Partea de nord-vest este consolidată și asta este principal chestiune care ne face să putem face renovare în această aripă a castelului, iar Sala de Marmură necesită minime investiții astfel încât să constituie un spațiu expozițional în cadrul programului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. De Ziua Județului Timiș, în 28 iulie, vom avea un alt eveniment acolo. În restul castelului accesul va fi restricționat”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro